Biljetter bokade!

Det blir inte Hongkong denna gång, men jag kom precis hem från busstationen (spännande upplevelse, jag berättar mer om det senare) och har inhandlat en biljett till......Gula bergen!!!!!!!

På onsdag åker jag med Olivier, Amelia och Juha!!!!


Nattmarknad

Gårdagen blev väldigt, väldigt bra, trots den otroligt tråkiga starten! Vid kvart i sex möttes vi upp för att ta oss till nattmarknaden. Tyvärr var det ju "bad taxi hour" så det var omöjligt att få tag på en taxi. Som tur är hade vi med oss Amelia och Olivier som har koll på bussarna här, så vi tog bussen i stället, smidigt och löjligt billigt, 2 kronor för en bussresa på 35 minuter, woopwoop!
 
Väl framme intog vi någon form av mat och sedan började vi strosa runt. Marknaden var inte speciellt stor, vilket faktiskt vad skönt, man hade för omväxlings skull någon slags överblick över var man befann sig. Jag kom därifrån med två stickade koftor, ett linne och ett par skor (kors i taket!). Nu är det enda som fattas i min garderob lite fler byxor, sedan ska jag nog klara mig!
 
Idag fick vi tillbaka våra prov (snacka om att hon jobbade snabbt!). Som jag skrev igår skulle jag ju bli glad om jag fick mer än 50 (av 100). Mitt resultat gjorde mig inte besviken, 51,5 av 100 landade jag på. Förvånande nog hade jag lyckats gissa helt rätt på några uppgifter vilket var fint. Jag tror att vår lärarinna insåg att vi tyckte det var ganska svårt eftersom bara 2 i klassen fick över 90 poäng. Merparten låg mellan 60 och 80 poäng och så var det några som fick under 50 också. I vilket fall som helst så tillbringade hon dagens lektion med att gå igenom provet, och hon gav oss inga läxor till efter lovet, så nu ska jag ha ledigt ett par dagar innna jag börjar plugga lite igen!
 
I kväll ska vi sjunga kareoke och sedan kanske vi hamnar på S3, en superfancy nattklubb där man tydligen får väldigt mycket gratis, enligt var jag hört. Jag återkommer med rapport. Först ska jag försöka ta mig till busstationen. Jag har lite planer på gång, men jag återkommer när de är helt spikade. =)
 
Här kommer lite bilder från igår!.
 


Koreansk lunch!
 
 
Visst vill man bara ha en sån liten lampa med en levande manet i? (eller inte)
 
 
Vi hörs!

Helg?

Nej, faktiskt inte. Trots att lektionerna är slut för dagen och det är fredag så är det ännu inte helg, inte för oss som läser kinesiska, vi ska nämligen gå i skolan i morgon också, på grund av att någon annan dag faller bort. Jag vet inte, jag har inte fattat varför, jag vet bara att alla dagens lektioner repeteras i morgon, vilket betyder att kl 0800 i morgon ska jag, pigg och utvilad befinna mig i skolan, precis som vilken annan vardag som helst.
 
Därför blir det inte någon vild kväll ikväll, även om jag gärna skulle vilja det eftersom vi hade prov idag. Planen är att vi ska till nattmarknaden (som öppnar kl 19) och shoppa lite, hurra! Tentafesten blir i morgon i stället ;)
 
Provet då? Ja, det var jättesvårt, det var massa saker jag inte kunde och jag kommer tillbringa delar av det kommande lovet till att plugga upp de sakerna, för jag kan säga att det inte gick speciellt bra. Som tur är så räknas dessa prov bara till 25% av betyget, totalt alltså, så det är väl ingen ko på isen, men rätt surt att känna att man gör dåligt ifrån sig trots alla de timmar jag la ned på att plugga. Nåväl, nu har jag glömt det och ser fram emot kvällens äventyr!
 
Igår hände ingenting, jag var i skolan, hade min första valbara kurs i Taichi (eller hur man nu stavar det på svenska) och pluggade hela kvällen.
 
(utanför vår huvudbyggnad i morse)
 
Vi höres!
 
Ps, inget nytt om lovet, men vi planerar att åka över dagen till Kinas Venedig, spännande!

Botaniska trädgården

Tjaba, tjena, hallå!
 
Igår uppdaterade jag aldrig, men det var inte mycket ni missade. Jag var i skolan, pluggade järnet på eftermiddagen och skypade med Susannah. På kvällen åt vi japansk mat, och sedan pluggade jag lite till. Ganska standard här med andra ord.
 
Idag började dagen typ på samma sätt, bara det att jag klev upp kvart i sex för att träna med amerikanerna. Dock visade det sig att de bestämt sig för att sluta, så det hela slutade med att jag gick tillbaka till mitt rum och sov en timme till i stället för att träna. Lite halvsurt eftersom jag ändå gått upp, klätt på mig och mentalt ställt in mig på att träna. Ryktet säger att vi återupptar träningen efter lovet som börjar på lördag. Vi får väl se hur det blir, annars går jag med i ett gym.
 
Efter skolan bestämde jag och Malin att vi skulle cykla till botaniska trädgården som ligger precis bredvid vårt campus. Det ångrade vi inte, mycket vackert!
 
 
Sedan sprang vi in i Kevin och Sonny som vi åt middag med (men ni får inte se några bilder på det, tydligen har jag lagt upp för mycket matbilder) och därefter gick vi på det så kallade "chinese quorner". Det är en amerikansk student som startat detta. Det hela går ut på att kinesiska studenter kommer och hjälper oss utbytesstudenter att utveckla vår muntliga kinesiska. Vi sitter i små grupper och pratar om vad vi vill, så mycket som möjligt på kinesiska. Otroligt bra och toksvårt eftersom hjärnan bara snurrar av tecken och uttal efter ett tag. Idag blev jag kompis med en jättegullig kinesisk tjej, tillsammans ska vi gå och shoppa snart, hurra!
 
På fredag har jag PROOOV, usch och fy, 140 glosor som ska bankas in, och så massa grammatik, så gissa vad jag ska göra imorrn? ;-)
 
Zai Jian!

Fotbollsträning à la Kina

Fotbollen igår var.....vad ska jag säga, knasig kanske? Ryans arbetsgivare kom och hämtade upp mig, Bert och Ryan i sin bil utanför vårt campus. Sedan körde vi i vad som kändes som evigheter innan vi slutligen kom ur bilen och gick två trappor upp i ett parkeringsgarage. På tredje våningen fanns en fotbollsplan med konstgräs som typ var inomhus, men ändå inte (det var ju ett parkeringsgarage, som sagt var). Väl där stod det ganska klart att vi tre var tre främmande fåglar. Alla andra var kinesiska män i trettioårsåldern. Det blev även klart att jag inte riktigt var välkommen att spela, eftersom jag var tjej. Jag hamnade helt sonika på bänken tills dess att Bert bytte av mig. Lagom putt över denna uppenbara särbehandling spelade jag för allt jag var värd, lyckades göra ett mål och en assist, samt stal bollen ett antal gånger. Efter detta slutade de behandla mig annorlunda och vi spelade på. Det var väldigt kul, men efter typ 1 timmer började jag tycka att det räckte, det var ju måndag dagen efter. Men jag hade inte så mycket att säga till om eftersom vi var beroende av vår kinesiska kontakt för att komma hem. Kvällen slutade med att vi kom tillbaka till campus vid tio över ett i natt efter att ha spelat fotboll i lite drygt två timmar!

 
I morse vaknade jag lagom mör och stapplade iväg till byggnade mitt emot för att påbörja den dagliga morgonträningen. När jag kom fram visade det sig att dörren till rummet där vi håller till var stängd, och jag började ana oråd. Jag knackade på och ut kommer JJ som ser helt död ut. Han kraxar fram någonting i stil med att nej, vi kör ingenting idag. Kul, tänkte jag, du kunde inte hört av dig innan jag klev ur sängen och klädde på mig? Nåväl, jag gick tillbaka och la mig igen.
 
Dagen har varit bra, solen lös från en klarblå himmel och det har varit omkring 25 grader varmt. Det börjar äntligen sluta vara så fuktigt, så man går inte omkring och är konstant klibbig längre, mycket bra! Jag lyckades även konversera en längre stund med min rummis på chinglish, (mest kinesiska) vilket gav mig dagens kick!
 
I morgon har jag min första läselektion, spännande!
//A

Lugn lördag?

Igår var det tänkt att jag skulle ta det lugnt och bara chilla. Det gick sådär, men kul hade jag!

Dagen började lugnt med sovmorgon och sedan brunch. Därefter hamnade jag på Peet's där jag satt i jag vet inte hur många timmar och bara pluggade ikapp. Nu är jag typ ikapp, eller jag har läst båda texterna som de andra hann gå igenom utan mig, sen återstår det bara att lära sig alla tecken. Det är kommande veckas mål!

Iaf, såhär ser det ut när man tar anteckningar på en grammatikföreläsning:


När jag kände att jag inte kunde plugga längre gick jag hem, åt lite nudlar samtidigt som jag såg på "never say never", filmen om Justin Bieber. Riktigt bra, faktiskt. Jag blev positivt överraskad!

Vid halv nio gick jag över till "the office" (där amerikanerna hänger). Ryan och Joel fick ju erbjudande om att DJa på den lokala baren, så vid nio traskade vi dit för att supporta dem. Det hela blev en riktigt lyckad kväll!!

 
 
Denna söndag började med en cykelItur till sjön. Dock failade vi lite när min pedal ramlade av efter typ 45 minuter och vi blev tvugna att gå tillbaka. Men men, inte hela världen, för 2 kronor fick jag den lagad! Efter detta såg jag klart på "never say never", åt lunch med Ieva och Alicia och pluggade lite. Jag har även skypat med familjen, myspys och nu kom jag precis tillbaka från middagen. Snart ska jag iväg och spela lite fotboll, är det tänkt!
 
Vi hörs!
Ps, förlåt för bildkvaliteten, hade inte med kameran utan bara min ipod.

Reggaebar

Middagen igår intogs i den stora matsalen, och jag fick äntligen prova BBQn utanför! Jag har velat äta där sedan vi såg den första gången, men av någon anledning har det aldrig blivit av, men nu så! Tokigt gott var det!
 
Efter middagen fixade vi oss lite, och sedan försökte vi få mina två gäng att komma överrens om en tid när vi skulle gå. Det gick sådär och slutade med att jag hamnade på Glorias rum där jag lät henne och Kate gå lös på mitt hår, medan Ieva, Teresa mfl gick i förväg till baren. Efter vad som kändes som hundra år kom vi äntligen iväg!
 
Dock visade det sig att "baren" var mer av en nattklubb, som dessutom var dyr i jämförelse med andra ställen, men ALLA var där, helt galet, vart man än rörde sig på stället träffade man på folk man kände, kul!
 
Efter inte alltför lång tid gick vi vidare till vår favoritbar Burton's där vi drog igång dansgolvet (standard) innan vi lite spontant bestämde oss för att gå till Coco Banana, den närmsta nattlubben. Där var det helt galet, jag blev uppdragen på scenen och dansade med lite random kinesiskt folk framför alla, deltog i ett sambatåg och fick en lysande, blinkande blå stjärna att vifta med. Hur kul som helst! Vid två bestämde vi oss dock för att det fick räcka och jag gick hem och somnade som en stock.
 
Det enda som är trist med nattlivet här är att ALLA som röker gör det inomhus, vilket får resultatet att man luktar fruktansvärt äckligt när man kommer hem. Trots att jag duschade och tvättade håret luktar jag fortfarande lite rök, bläää.
 
Idag har vi inte gjort så mycket, det har regnat mer eller mindre hela dagen, och jag har ett kilo läxor/ annat jag måste göra för att inte hamna efter, så jag har mest suttit på Peet's och pluggat. Snart är det dags för middag och sedan kanske det blir hemmafest hos en australiensare, eller så blir det chillhäng på Burton's, Ryan och Joel blev erbjudna att DJa där igår av ägaren, så vi får se vad som händer, kvällen är ung!
 
 
Zai Jian!

Sverigemaffian

Jag tror att jag missat att berätta för er om Sverigemaffian här. Lunds universitet har två program med Kinaprofilering, ett civilingeniörsprogram och ett ekonomprogram. Studenterna på dessa program tillbringar en termin av sin utbildning i Hangzhou där de läser både ekonomi (med sina svenska professorer) och kinesiska. Det dröjde inte måga dagar innan vi började märka att det var ovanligt mycket svenskar här, detta är alltså förklaringen: två skolklasser à ca 35 personer är här på utbyte. Alltså är det ett enormt gäng på 70 svenskar som alla känner varandra och har kinesiska tillsammans. De bor allihop antingen i min byggnad eller i byggnaden mitt emot, så man ser dem överallt. Det är rätt kul att leka leken "svensk eller inte" när man går omkring på campus. Helt löjligt lätt att se vilka som är svenskar!
 
Dock är dessa lundensare här med sina klasser, så det är inte speciellt sociala med oss andra utbytesstudenter, vilket man ju kan förstå, de har inte samma desperata behov av att hitta nya vänner som vi har, de har ju redan sin vänskapskrets här. Dessutom har de all sin undervisning separat, så de enda gångerna man faktiskt ser dem är när de går runt på campus, eller ute någonstans.
 
Det lustiga är att Fredrik (tvillingbror med Elisabet) som jag gick i samma klass som i mellanstadiet, är en av civilingeniörerna. Jag har inte träffat honom sedan någon gång under gymnasiet, trots att vi bor typ 500 meter från varandra hemma. Av alla ställen att träffa människan så träffar jag honom här, hur sjukt är inte det???
 
Nåväl, nog pratat om svenskarna, förutom detta enorma gäng är det tre stycken från Göteborgs universitet, två från KTH och så några randoms som inte tillhör något universitet. Annars är det en del tyskar, spanjorer, rätt mycket fransmän, massa amerikaner och en hel drös sydkoreaner. Det finns även ett par stycken nordkoreaner, ryssar och massor med doktorander från Pakistan här. En salig blandning med andra ord!
 
Dagen har inte varit något speciellt, jag tränade, var i skolan, åt lunch, hjälpte Malin att färga håret, pluggade lite (är långt ifrån ikapp, men kanske efter helgen?), tog en powernap och nu har jag precis läst lite i min bok. Snart ska jag iväg och äta middag och sedan pratas det om att vi ska besöka en reggae-bar, det kan bli kul!!!
 
再见!!

Första skoldagen, del två

Ny grupp, nya lärare, ny klassrumsbyggnad, nya böcker och alla pratar kinesiska. Det är väl min dag något sammanfattat. I morse var jag väldigt nervös, men det gick faktiskt bra. Det är fler än jag som stundtals sitter som fågeholkar, och jag var både förvånad och glad över att jag faktsitk förstod min grammatiklärares genomgång. I alla fall någorlunda. Kort sagt, jag har äntligen hamnat i rätt grupp. Nu ligger jag två kapitel efter i grammatiken, ett kapitel i det muntliga och förmodligen inte så jättelångt efter i textkursen, men det återstår att se!
 
Jag tror aldrig jag berättade om vad jag gjorde i tisdags, så här kommer en liten resumé: jag har träffat på en del trevliga fransoser här, och i tisdags hörde en av dem av sig, hon heter Alix. Jag böev hembjuden till en av hennes franska kompisar som bor i en jättefin lägenhet precis utanför campus. Där åt vi en väldigt god, hemlagad middag (det är inte ofta man får en sån här!), pratade massa strunt och somliga drack mer eller mindre drickbara kinesiska viner. Eftersom jag hade prov dagen därpå, dessutom ett viktigt prov, så vid tio gick jag därifrån med huvudet snurrandes av svenska, engelska, franska och kinesiska, underbart!
 
I går gjorde jag som bekant provet, och efter det behövde jag en paus från allt vad kinesiska heter, så jag hängde med Kate och Ryan i deras kontor, vi såg filmen "spirited away", som verkligen var jättebra, den kan jag rekommendera!
 
På lunchen igår såg vi detta:
 
 
Helt normalt gåendes nerför gatan bärandes på en lyktstolpe, inget konstigt alls!
 
Nu ska jag göra lite läxor, jag ligger ju som bekant två kapitel efter. I morgon är det fredag, då kanske det blir kareoke?
 
Zai Jian!

GRUPPBYTE!

Japp, idag gjorde jag prov, det kan ha varit min sämsta prestation i provväg någonsin, men tydligen räckte det för att jag ska få flytta upp en nivå, så i morgon byter jag klass, ny lärare, nya böcker, nya klasskompisar ny klassrumsbyggnad nytt allt!
 
Ryktet säger att all undervisning är på kinesiska så det kan bli intressant, men eftersom jag tydligen kvalade in i denna grupp efter mitt prov så litar jag på att med lite hårt jobb så går det vägen!!!
 
Här kommer lite bilder från helgens strapatser. (Special for you Camilla).
 
 Amanda och Oscars fantastiska bål! (totalpris: ca 20 kronor).

 Gratis födelsedagstårta till Kevin!
 
Zai Jian!
//Amanda

Tusenåriga ägg

Här kommer blidbeviset, som utlovat. Notera Ievas och Abbeys skeptiska miner!
 
.

 

Snabbuppdatering

Yo yo yo!

Snart ska jag iväg på lektion, men tänkte bara uppdatera lite snabbt och berätta att igår var Abbeys sista kväll i Hangzhou. Hon är bara här för att göra lite efterforskningar inför sin C-uppsats, så hon skulle bara stanna en månad. För att ge henne en ordentlig avskedsfest hade vi planerat att gå och äta, sedan spela lite spel och så slutligen gå till Coco Jeff där Jeff (ägaren obviously) skulle se till att hon fick en bra kväll. Efter middagen insåg dock folk att det var måndag, så kvällen slutade med att vi satt och hängde ett par stycken (tillsammans med ägaren till den mest populära nattklubben bland studenterna på mitt campus) och spelade kort. Najs kväll, tråkigt att det inte blev utgång.
 
Nu är det föreläsning på gång. Camilla: jag har inga partybilder, men ska stjäla ett par av kompisar och lägga upp här så du får se. Tålamod!
 
Puss!

Matexperiment

I Kina äter man som bekant lite knasiga saker. I torsdags testade vi en av dessa specialiteter: Century eggs, eller tusenåriga ägg. Tydligen är det ett vanligt missförstånd att de tillagas i urin, men det gör dem inte, vilket jag trodde när jag åt dem. Inte var det speciellt gott, och i för stora mängder kan de vara giftiga, men nu har jag provat det också!
 
 
Malin har bilder på mig när jag äter dem, ska lägga upp en sån så snart jag fått filen!
 
Puss!

Helguppdatering

Usel uppdatering härifrån, men helgen har varit....intressant och intensiv. I fredags hade vi en helt fantastisk utgång. Det började rätt lamt med att alla var lite halvpepp, men väl förfestandes var det hur kul som helst, och knasiga mängder folk. Det som är lite lustigt är att vi har våra förfester i samma byggnad som vi har föreläsningar i, men man kan vänja sig vid allt.

Senare gick vi till Coco Jeff, bästa klubben här, och sjukt billig. Där lyckades vi på något vänster få ett VIP-bord med massa gratis champagne. Till saken hör att Abbey och Ieva var på det här stället i onsdags och blev kompis med ägaren, så nu bestämde han sig för att bjuda oss på hur mycket gratis dricka som helst, och dessutom dra upp Kevin (som ju fyllde år) på scenen och få hela publiken att skrika "champagne showers!" samtidigt som han blev nedsprutad i champagne. Sedan dansade vi natten lång, mycket kul!

I lördags var alla väldigt trötta, men efter att ha haft ett lagom hårt pass med någon form av boxningsträning kände jag mig redo att starta dagen, så jag gick ner till XIhu (västra sjön) och mötte upp de andra. Jag, Malin och Oscar gick omkring och det var helt fantastiskt, 25 grader, strålande sol och massor med folk!

Senare kom jag tillbaka hem, power-nappade lite och mötte sedan upp resten för middag. På kvällen blev vi hembjudna till Jeff (ägaren och grundaren av Coco Jeff) för någon slags BBQ. Vi åkte dig fyra stycken, hängde där i typ 1,5 timmar innan vi kände att nej, nu får det räcka, så då gick vi hem. En mycket slumpartad men bra dag.

Idag har vi varit lite mer effektiva. Jag klev ur sängen vid nio, gick ut och sprang, pluggade lite och mötte sedan upp lite folk för lunch. Sedan åkte jag, Malin, Teresa och Alicia med Cici (som är från Hangzhou) i hennes bil till en marknad. Tydligen kommer nästan alla kläder man kan köpa i butik härifrån. Man kan även hitta kläder som säljs på H&M, Topshop, Zara etc där. Gaaaaalet stort, hur mycket folk som helst, och tokigt billigt. Jag hittade två par tröjor, en väska och en jacka, och la totalt ut strax över 300. Mycket bra.

Väl hemma igen pluggade jag lite innan det var dags för middag med ett stort gäng människor. Nu sitter jag här och har mer eller mindre pluggat klart. Snart kommer Abbey, vi ska ta en kvällspromenad upp på kullen innan det är dags att krypa ner i sängen.


Freeeedag!

Wiho, nu är det fredag! Har överlevt första skolveckan utan större men och lyckades få en tid för att skriva prov, skriver jag tillräckligt bra på det provet så får jag byta grupp, woop woop!

Dagen började med träning som vanligt, sedan föreläsningar och lunch. Efter lunch åkte vi iväg ett par stycken för att fixa våra visum. Om man planerar att lämna Kina under sin tid här (vilket jag inte vill göra, men Hongkong räknas inte till Kina) så måste man gå till polisen och ge dem lite papper. Vi åkte dit, stod i kö i hundra år och passade på att upptäcka grannskapet, det var fint, titta!




Ikväll blir det någon form av utgång för att fira att veckan är slut (och Kevins födelsedag), men först ska vi alla ut och äta middag!!
 
Vi ses!
 

"Service fee" med ny innebörd

Hallå där bloggen!
 
Hoppas ni gillar bilderna jag lägger upp, det tar tusen år för den att ladda eftersom internet är så långsamt (jag ska byta upp mig så snart tiden jag betalat för detta har gått ut, Malin vet hur man gör (= ) 
 
Nu har jag gått i skolan i fyra dagar och kan konstatera att jag hamnat i en för lätt klass. Vi går igenom saker jag gjorde mina första lektioner i Sverige och jag har väl kanske lärt mig 10 nya tecken, max, på denna tid. Så idag pratade jag med min lärare, och i morgon ska vi diskutera vidare. Det ideala vore att jag fick göra det skriftliga provet och sedan se vilken grupp de placerar mig i, men vi får se vad han säger imorrn!
 
Annars har vi varit duktiga, i tisdags fixade vi allihop studentkort som ger oss tillgång till biblioteket och alla matsalerna på campus. Man måste nämligen betala med det kortet, cash funkar inte. Det roliga är att det är 20% serviceavgift för oss utlänningar som använder dessa kort, som inte existerar för kineserna... I Sverige skulle detta eventuellt kallas diskriminering eller rasism, men här är det bara en "service fee", jag skrattade högt när jag hörde det, men för de små beloppen är det inte mycket att bråka om, 12 kr i stället för 10 kr, typ.
 
Här kommer lite bilder från middagen vi åt allihop i tisdags, och från wallmart där en fisk rymde ur sin fisktank.
Enjoy!
 
             Utanför Grandmas roade vi oss med att ta lite knasiga bilder. ....Fisken som rymde. På Walmart har de faktiskt levande sköldpaddor till salu i stora tankar. Alternativ stavning på Spaghetti?
 
I en av de stora studentmatsalerna som finns här.
 


Risbehållare på Walmart
 
....Allihop på Grandmas Kitchen. Notera hur mycket mat vi har, och ändå landade notan på 36 kronor per person. Och då är detta en lyxig restaurang =)

 
Zai Jian!
 

Bildregn!

Från fontänen i söndags:
 
 
Och bilder från när jag leke med kameran nattetid på campus samt middagen i söndags:
 
 

Groda (ovan)
 
 


De levande räkorna
 
 
 Alla! Cessi (Kina), Teresa (Spanien), Malin (Sverige), Ieva (Litauen), jag, Chunk (England), Kevin (Japan/Tyskland), Angel (Spanien), Alicia (Polen).
Gott med räka?
Efterrätt!!
 





Bankkort åter!

Japp, idag efter lektionerna lutat åkte jag till banken och fick tillbaka mitt bankkort, hurra!!
 
Annars har dagen innehållit föreläsningar, lunch, häng med några svenskar från Göteborgs universitet, middag med 11 kompisar och läxläsning. En vanlig dag i Hangzhou, livet leker!
 
//Amanda

Skolstart!

Så, måndag innebar skolstart. Några av amerikanerna som jag hängt med har bestämt sig för att köra ett träningsprogram som heter P90X. Det är en videoserie och varje dag går man igenom olika muskelgrupper. Varje program (ett program per dag) tar cirka 50 minuter. Jag tyckte att detta lät som en kul utmaning eftersom jag ändå tänkt träna här på ett eller annat sätt, så jag bestämde mig för att haka på. Det var innan jag visste att de skulle göra det klockan 6 på morgonen varje dag i tre månaders tid (minus söndagar då man vilar). Herregud. Så klockan kvart i sex ringde min klocka i måndags och jag gick över till deras byggnad (de bor i byggnaden precis mitt emot vår) och vi körde igång. Muskelgruppen för dagen var typ armar, axlar, rygg och bröst, vilket kan vara de muskler jag är absolut svagast i. Jag överlevde, men armhävningar och dylikt i 50 minuter var inte att leka med.

Väl tillbaka på rummet var jag mycket stolt över mig själv, fixade internet (wiho), pratade med en lärare om mitt bankkort som ju blev uppätet, och var allmänt produktiv fram till lunch.

Efter lunch var det ääääääntligen dags för lektion! Vår huvudlärare är vår grammatiklärare och han verkar jättebra. Hans engelska är inte speciellt bra, så han säger att han ska gå över till att prata kinesiska snart. Jag hoppas det!

Lektion nummer två var muntligt uttryckande vilket jag är så dålig på att det inte liknar någonting. Men det var kul, läraren var bra och jag var inte sämst i klassen. Det är dock lite halvsurt att ha folk som har kinesiska som modersmål i klassen (men de går med oss på vår nivå eftersom de inte kan skriva eller läsa).

När skolan var över vid fyra gick jag hem, gjorde lite läxor, köpte block till mina lektioner och senare gick vi ut och åt middag. Senare på kvällen övade jag dans med en kompis ute på parkeringen. Väldigt kul! Nu kan jag grunderna i Cha cha, rumba och en amerikans variant av bugg!

Väl hemma igen tog dagen slut och jag kröp ner i sängen!

Söndagsnöjen

Hurraa! Jag har internet på mitt rum nu!! Helt fantastiskt. Dock kommer här ett mastodontinlägg. Förmodligen det sista eftersom jag nu kommer kunna uppdatera med lite mer kontinuitet, woopdidooo!
 
Så, jag hann ju knappt skriva någonting igår, så här kommer en liten resumé med bilder och allt:
 
Lite fler bilder från lördagen!
 
Reklam för vad den lokala nattklubben erbjöd. Man kan ju fundera över vad de tror att internationella studenter vill ha...?


Vad vi gjorde i stället.
 
 
Igår gick jag, Alicia, Malin, Teresa och Ieva på koreansk restaurang. Kanongott och annorlunda mot den kinesiska mat jag vant mig vid. Vi åt det man tydligen "ska" äta, mums! Vi passade även på att springa lite ärenden eftersom restaurangen ligger i samma komplex som Walmart och massa andra butikskedjor.
 
 
När vi kom ut igen efter att ha gått omkring inomhus ett tag var det helt bäckmörkt ute, trots att klockan bara var strax efter halv två. Ojdå, tänkte vi och raskade på hemåt. Malin kläcker kommentaren "is it raining?" och vi andra svarar: "nooo". Tre sekunder senare öppnar sig himmlen ovanför oss och det är som att stå i en dusch. Regndropparna var helt ENORMA och vi sprang för att ta skydd så fort vi kunde. För andra gången på två dagar blev vi dyngsura för att vi inte hade med oss paraplyer. Från och med nu är paraplyet med mig vart jag än går. Självklart har det inte regnat sedan dess....
 
I vilket fall som helst, vi började rörar oss hemåt när det verkade lätta något, dvs regna ungefär som det gör en vanlig dag hemma. Dyblöta kom vi hem, bytte om, chillade lite och sedan gick vi till Peets för att använda deras internet. Ett tag senare kom Teresas kompis, som kommer från Hangzhou, och mötte oss. Vi skulle nämligen till fejkmarknaden. Det var verkligen en fejkmarknad, vilket märke du än ville ha kunde du hitta där. Jag försökte köpa Converse, men eftersom att storlek 40 är helt enormt här och det största han hade var 38 så blev det ingenting för mig denna gång. Dock är jag otroligt stolt över mig själv! Innan vi åkte lyckades jag på ett framgångsrikt sätt kommunicera med min rummis att vi skulle gå ut och shoppa och fråga om hon ville följa med (på kinesiska såklart) och även (nästan) förstå hennes svar. Väl på marknaden prutade jag på ett linne helt själv, på kinesiska utan miniräknare. Försäljaren ville ha 65, jag fick det för 20. Mäkta nöjd!
 


När vi var nöjda på marknaden gick vi till en av Hangzhous mest kända restauranger (finns tydligen tre) för att äta. På vägen dit passerade vi västra sjön där de har etdet t vattenspel på kvällen med musik till. Otroligt vackert!!
 
Teresas kinesiska kompis (Cessi) rekommenderade massa rätter som vi såklart provade. En av rätterna var räkor som levde när de kom in på bordet, men sedan dog av balsamvinägerlösningen de låg i och vilka man sedan åt. Jag måste säga att det var lite obehagligt, men jag smakade, så nu är det gjort. Vi åt även groda vilket var förvånandsvärt gott. Inte speciellt mycket kött, men smaken var god.
 
När vi kom tillbaka till campus gick jag upp på kullen bakom campus med Ryan och Kate (båda amerikaner) och lekte massor med min kamera. Helt otroligt vackert!
 
Kort sagt, en bra dag!
Zai jian!
//Amanda
 
ps, fler bilder kommer, men internet är så segt just nu!

Kinesisk mat!

Igår gick vi på kinesisk restaurang på kvällen, sedan spelade vi kort ett stort gäng, slutligen hamnade jag med några amerikaner och såg Yes Man! Sedan gick jag och Kate, en amerikansk kompis på promenad genom campusområdet, väldigt mysigt! Här kommer lite bilder från gårdagens mat, fler bilder kommer, men nu ska vi iväg på fejk-marknad. Förhoppningsvis lyckas jag bättre med att hitta saker som passar mig idag än jag gjorde igår =).    
 

 






 
 
 
 

Vardagsdramatik

Utgången igår var episk! Sista fredagen innan skolan börjar och ALLA var ute. Vi var ett gigantiskt gäng på säkert 30 personer som slutligen gick iväg ut för att göra stan. Först var vi på Barnes som är en bar där vi drog igång dansgolvet ordentligt innan vi gick vidare till Coco Jeffs som är en klubb. Det var hur kul som helst, vi dansade natten lång! 
 
I morse gjorde jag inte många knop, men vid elva mötte jag upp de andra och åt "brunch", och sedan åkte vi iväg till en klädmarknad. Jag är för stor för Kina, så är det bara. Vi var de enda utlänningarna på stället som var helt enormt, men det var inte helt enkelt att hitta saker som passade. Slutligen kom jag därifrån med en klänning som passade, hurra! 
 
Väl tillbaka i skolan blev mitt bankkort uppätet av en bankomat. På måndag ska jag ringa ett telefonnummer efter klockan nio och då kommer det komma en reparatör som ska öppna upp bankomaten. Tills dess är mitt kort i säkert förvar i bankomaten. Men usch vilket drama det var innan jag fick reda på telefonnummret! Vi tryckte på en knapp och en kinesisk kvinna svarade. Ju mer vi sa att vi inte förstod vad hon sa (det var endast på kinesiska) desto högre pratade hon. TIll slut frågade jag några kinesiska tjejer som satt utanför om de kunde engelska. Det kunde dem, så de pratade med kvinnan och förklarade sedan för mig vad jag skulle göra. Nu kan jag bara vänta, lyckligtvis har jag mitt andra bankkort också. 
 
Efter all denna dramatik gick jag och hämtade ut mitt studentkort, köpte böcker och fick mitt schema. Nu sitter jag på Peets och snart ska vi gå och göra någonting produktivt, typ äta ;-) 
 
Zai Dian! 

Min adress

Nu har jag en adress, den kan man skicka saker till om man vill =) Gärna nått att hänga på väggarna eftersom de fortfarande är väldigt kala: 
 
Amanda Lönngren
Room 441 No 31 Dormitory
Yuquan Campus, Zhejiang University
38 Zheda Road
Hangzhou 310027
China
 
Puss!

 


EN CYKEL SOM ÄR BLÅ

Efter föreläsningen i morse gick vi ett stort gäng och åt mat, och sedan besteg vi en kulle precis utanför campus. Otroligt, fantastiskt vackert! 
 
 
 
 

Efter den väldigt svettiga promenaden mötte jag upp Yang Yang (han som jag cyklade med igår) och tillsammans med Malin tog vi en taxi för att köpa cykel. Det är löjligt billigt att åka taxi här, för en halvtimmes taxiresa betalade vi 27 kronor. Väldigt värt med tanke på att det hade tagit en timme med buss, och bussarna är knökfulla här. Vi hamnade i utkanten av Hangzhou och hittade efter en stund fram till en cykelaffär som sålde begagnade cyklar. Efter lite köpslående (som jag var pinsamt odelaktig i) hade jag och Malin varsin cykel, med lås och cykelkorg, för ynka 150 kronor. Mycket bra pris tyckte vi! 
 
Resan tillbaka cyklade vi, det tog kanske 30 minuter och var superhärligt, äntligen lite fläkt. Luften har stått stilla idag och hettan är tryckande. Väl tillbaka på campus duschade jag (det behövdes, svetten rann om mig!) och sedan gick jag och sa till om vår toalett som inte fungerar (igen). Kvinnan jag pratade med sa att det skulle komma någon i morgon. 10 minuter senare kom en reparatör och fixade. Förhoppningsvis håller det längre denna gång än senast. 
 
Vi får se vad kvällen bjuder på för äventyr, men någonting kul blir det med all säkerhet!! 
 
Zai Dian! 

Introduktionsföreläsning

Hallå där bloggen! 
 
8.40 började dagen med en obligatorisk föreläsning med namnet "introduction to Chinese Reglations and Law".
 
Till en början var det ganska kul, vi fick höra saker som att om man stannar längre än ens visum tillåter så kan man få böter mellan 500 och 5000 kronor och dessutom "severe punishment". Sedan följde en ganska lång genomgång av vad som kan hända om man inte håller kontakt med sin familj med kontentan att vi måste hålla kontakt med våra nära och kära. Tydligen har de haft incidenter när studenter inte har hört av sig till sina familjer och föräldrarna har ringt lärarna som inte känner oss än eftersom det är i början av terminen vilket ledde till dåliga konsekvenser. 
 
Sedan är det mycket viktigt att våra lärare har rätt telefonnummer till oss  (?). Det är även religionsfrihet här, men vi får inte dela ut flygblad med reklam för våra respektive religioner, då bryter vi lagen vilket ju inte är bra. 
 
Sedan varnade han oss för "excessive drinking", alltså, vi ska inte dricka för mycket eftersom mycket saker kan hända i en bar. 
 
Sedan berättade de att vi ska fokusera på våra studier, studera mycket och komma i tid. Dessutom ska vi vara uppmärksamma på vår hälsa. 
 
Efter denna del, som var relativt underhållande, följde ett långt avsnitt om vilka lagar och regler som gäller i traffiken i Kina. Det roliga var att först berättade en polis på kinesiska, sedan översatte någon till engelska och därefter koreanska. Så vi fick mer eller mindre höra "best of: Kinesiska lagboken". Så nu vet jag allt om vad som krävs för att jag ska få köra bil här... inte så kul. Två timmar senare var vi fria!! (även om väldigt många gick innan det var klart, och ännu fler satt och sov, lekte med sina mobiler, eller talade lågmält med sina kompisar.) 
 
 
Zai Dian! 
 
 

Kanongod mat från ett hål i väggen

Igår åt jag min godaste måltid hittills i Kina. Vi gick ett stort gäng på nio personer till ett litet hål i väggen på en parkering precis utanför campus och åt. Idag har ingen av oss ont i magen, så dit ska jag absolut gå igen, det var huuuuur gott som helst!! Här kommer massa bilder!
 






Cykeltur längs västra sjön

(detta är skrivet i torsdags)

 

Eftersom jag kom hem relativt sent igår efter en intensiv dag så lyckades jag försova mig. I stället för att få en lugn morgon med frukost och kanske en promenad innan jag skulle möta upp mina vänner så vaknade jag tio minuter innan vi skulle ses. Lyckligtvis var de andra inte heller speciellt pigga, så när jag konstaterat att det var varmt, slängt på mig lite kläder och borstat tänderna var de andra också klara. Vi traskade iväg till Grandmas Kitchen, men en annan restaurang än den jag var på senast. Maten idag var också helt otrolig och vi rullade nästan därifrån.

Vid två hade jag bestämt träff med Yang Yang, en kines som jag haft kontakt med via mail innan jag kom hit. Han hade med sig sin kompis vars namn jag inte minns just nu, och tillsammans med Malin och Alicia gick vi ner mot Västra sjön. När vi strosat omkring en stund kom vi på den lysande idén att hyra cyklar, en tandem- och en trippelcykel. Sjukt taggade hoppade jag, Malin och Alicia på vår cykel, blev fotade och misslyckades totalt med att manövrera åbäket. Inte nog med att den var tung, dessutom var den gjord enligt kinesiska standardmått, dvs personer något mindre än oss. Jag kunde på riktigt inte trampa eftersom mina knän blev stoppade av styret, och sadeln gick inte att sänka, inte gick det heller att höja styret. Så med svansen mellan bena bytte vi ner oss till tre enkelcyklar där vi valde de största som fanns. Trots detta kändes det som att sitta på Astrids cykel och cykla, men det funkade och det var helt fantastiskt att få cykla igen! Vi cyklade runt hela sjön, så nu känner jag mig lite mer orienterad i denna enorma stad, jag har fått lite mer känsla för hur den hänger ihop.

Sjukt pepp på att cykla trippel-cykel! 


Klibbiga och varma kom vi tillbaka till campus för typ 15 minuter sedan. Nu sitter jag vid mitt skrivbord, fortfarande internetlös, och skriver detta. Snart ska vi iväg och äta på ett ställe vi passerade igår, fullt av kineser, utomhus och ett hål i väggen med bra omsättning och riktigt het mat blir det, smaskens! Senare ikväll ska vi gå på night market, det kan bli kul!! I morgon väntar obligatorisk föreläsning om Kinas lagar och regler. Sedan ska vi försöka ta oss upp på kullen som ligger precis bakom vårt campus. Enligt min svenska handledare Ulrica ska det vara minst lika vackert (om inte vackrare) uppe på kullarna här, än nere vid sjön, så vi får väl se!

 

Zai Dian!

 


Snabbgenomgång

Pga inget internet på rummet (jag förklarar närmare sen varför) så har jag inte kunnat uppdatera eftersom det varit fullt upp här! Man vill ju inte direkt vara den som säger: "nej jag kan inte följa med er, jag måste uppdatera bloggen." Så här kommer en litet inlägg om vad vi gjort sedan sist!

Tisdag: Denna dag regnade det massor. Jag och Malin sprang omkring och försökte fixa saker, men det gick sådär, vi var fram och tillbaka till walmart, lämnade in Malins telefon på upplåsning, åt jättesen lunch, kom tillbaka till campus, åt middag i skolrestaurangen med några vänner och på kvällen hamnade vi ett stort gäng internationella studenter på en pub. Dock hade vi alla prov morgonen därpå så det blev iste för oss allihop, men det var en jättemysig pub, massa blandade nationaliteter, billigt och kul!

onsdag: Dagen började med prov. Vi var alla indelade i grupper och satt i ett klassrum och väntade på vår tur. Relativt snabbt fick jag komma in till ett annat klassrum där jag satte mig mitt emot läraren som började ställa frågor. Vissa saker förstod jag och svarade så gott jag kunde, andra saker satt jag som ett levande frågetecken medan hon gjorde anteckningar. Efter ett tag tog hon fram en bok och slog upp en sida. På ena sidan var det tecken och på andra sidan pinyin (alltså uttal). Hon höll för uttalet och så skulle jag läsa tecknen. Det var ungefär 6 stycken och jag kunde tre. Sedan frågade hon mig om jag ville göra det skriftliga provet. Jag är bättre skriftligt än vad jag är muntligt, men jag frågade henne vad hon tyckte och hon sa att grupp 1,5 skulle vara bra för mig, där skulle folk som kunde litegrann bli placerade. Jag sa att det lät bra och slapp således göra det skriftliga provet.

Väl hemma läste jag lite innan det var dags att gå och crascha lundensarnas intro-föreläsning. Det är ett jättestort gäng teknologer här från Lund, och tydligen skulle de ha någon form av informationsmöte, så det bestämde jag och Malin att vi också fick gå på. De sa bra saker, men vi hade redan lyckats ta reda på den information vi fick, dock den svåra vägen, men därför gav det oss inte så mycket att gå dit.

Senare åt vi tillsammans med Ieva från Litauen, Alicia från Polen och Teresa från Spanien. Efter maten tog vi hissen upp och fick våra temporära studentkort. Tillsammans med lite andra papper och koder lämnade jag in det i receptionen här nere för att få internet. Förhoppningsvis får jag det på måndag, det var vad hon sa, sedan återstår att se hur svårt det är att installera, Alicia satt och bråkade med det rätt länge innan hon slutligen gav upp och tog med sig datorn ner så de fick hjälpa henne.

Efter denna produktivitet gick vi en sväng ner till västra sjön med Teresa eftersom hon inte varit där tidigare.

Vid halv fyra kom Xuan och mötte mig. Tillsammans med DaYong (min rummis) gick vi till Walmart för att handla mat. Vi hade nämligen bestämt att vi skulle laga mat tillsammans i mitt kök, så nu har vi invigt det! Det blev väldans gott och jag har en knasbra kinesisk kniv som bara kostade mig 9 kronor. Värt!
https://cdn2.cdnme.se/cdn/9-1/3890215/images/2012/dsc_1124_5049b3cbddf2b37b54000420_thumb.jpg
På kvällen hamnade jag i Ievas och Alicias rum, och senare bar det av till en kinesisk klubb, Coco Banana. Musiken var jättehög och man kunde inte prata, men stämningen var hög, drinkarna billiga (35 för en drink) folket var kul (massor av kineser) och musiken bra (blandat västerländskt och kinesiskt). Dit kommer jag gå igen, men nästa gång tar jag med mig öronproppar! Vi gick hem ganska tidigt eftersom dagen varit lång och intensiv. Väl hemma luktade jag apa. Tydligen är det helt okej att röka inomhus på barer och pubar här. Usch! Men det var en lyckad kväll!

//Amanda

Måndag - kickstart!

Igår hade jag inte möjlighet att uppdatera bloggen, så nu kommer ett långt inlägg. Förlåt för det, jag lovar att försöka uppdatera oftare så snart jag har internet på rummet, det är nästa sak vi ska försöka fixa.

 

Gårdagen alltså: jag och min rummis gick upp rätt tidigt, typ halv åtta och knatade iväg till banken för att ta ut pengar så att vi skulle kunna betala hyran och hon skulle kunna betala sin tuition (som jag slipper, tack svenska skattebetalare och Uppsala universitet),. Med löjliga mängder hundralappar i väskan gick vi tillbaka till campus, betalade hyran för tre månader framåt och gick iväg till registreringen.

 

Herregud säger jag bara. Det var kaos. Man kunde skriva in sig på två våningar, språkstudenter hänvisades till andra våningen. Däruppe stod vi först i kö i typ 30 minuter innan vi insåg att vi var tvungna att fylla i en blankett som vi skulle lämna in. Tio minuter hade vi hittat blanketterna, fyllt i dem och ställt oss i kö igen. DaYong, min rummis började, men tydligen var hon tvungen att betala innan hon fick registrera sig, så hon sprang ner igen för att göra det och det blev min tur att slå mig ner framför mannen som skulle hjälpa mig. Han pratade ingen engelska alls förutom ”testo” vilket jag antog betydde prov, så jag nickade, räckte fram alla mina papper och lät honom ta det han behövde. De funkade förvånansvärt bra och inte långt senare var jag kvar och gick ner för att hjälpa DaYong. Hon hade det inte lätt, först skulle hon stå i en kö för att få ett kvitto på hur mycket hon ska betala, sedan i en ny kö för att få betala den summan och slutligen i samma kö vi stått i från början. Så 3,5 timmar senare var vi alltså färdigregistrerade och redo att börja dagen.

 


 

Utanför registreringen sprang vi in i ett gäng trevliga amerikaner som bjöd in oss på förfest senare den kvällen. Nöjd över att folk verkar öppna och trevliga gick jag, DaYong och hennes kompis (också sydkorean och jag minns inte hennes namn just nu) och åt lunch i skolmatsalen. Tre kronor senare var jag mätt och belåten och hängde en stund på rummet innan jag gick för att möta upp Malin, tjejen som också är här från Uppsala universitet. Vi hängde lite, och bestämde oss för att gå ner mot västra sjön och upptäcka vad det var som var så vackert där nere. Vi hittade en starbucks med gratis wifi på vägen och när vi kände oss redo traskade vi vidare. Det var otroligt vackert!

 

Vad betydet egentligen skylden längst ner? Du får inte ha en bomb i väskan?? 

 

 



Efter en nästan fyra timmar lång promenad längs sjön kände vi oss nöjda och gick tillbaka upp mot campus där vi mötte upp Jana, en tjeckisk tjej som Malin träffade på flygplatsen när hon kom hit. Hon ska läsa ett masterprogram här i kinesiska och är jätteduktig på kinesiska! Vi åt middag ihop med henne och en amerikanska som Jana precis träffat vid namn Stephanie. Mums!

 

Sedan gick vi till mataffären som ligger på campus. Jag gjorde nämligen ett klassiskt ”ny-i-stan-och-kan-inte-språket”-misstag i förrgår. Jag köpte balsam i stället för schampoo på affären. Nu förstår jag hur intisarna i Sverige känner sig när det köper filmjölk i stället för mjölk när de handlar. I vilket fall kom jag därifrån med en annan flaska och det visade sig att denna gång hade jag köpt rätt, hurra!

 

Vid åtta gick jag och Malin över till grannhuset där amerikanerna vi sprang in i tidigare bor. Det var fem amerikaner och så vi två och vi hade verkligen jättekul! Vi spelade ett dryckesspel (?) som heter cirkle of death och vid tio gick vi till en bar som ligger precis i nätheren. Herregud vad billigt det var! 25 kronor för en drink, första ölen gratis, nästa för en 10a osv. Tokbilligt, kul musik, kul sällskap: bra kväll.

 

Efter ett tag hamnade jag utanför med en kille som heter Ryan och som tydligen dansar ballroom-dans i sin skola. Jag råkade nämna att jag inte är helt kass på det och helt plötsligt dansade vi omkring utomhus och bara flamsade runt, hur kul som helst. Vid halv ett lämnade vi stället och gick hemåt, det var ju trots allt måndag.

 

Nu sitter jag på ett café med gratis internet precis utanför campus. Vi sitter här, jag Malin och hennes rummis framför varsin dator och uppdaterar oss om omvärlden. Senare ska vi försöka hitta biblioteket där vi hört att man kan fixa internet till rummen, wiho! Sen återstår bara att se om internetuttaget i rummet fungerar... resten av dagen är öppen, vi har ingenting planerat från skolans sida, så vi får se vad som händer. Just nu ösregnar det, så jag har en känsla av att det kanske blir film senare, vi får se!

 

Livet leker, allt är bra!

Zai dian!

//Amanda i regn

 

 


På restaurang vid västra sjön

Vilken kväll! Vid femtiden mötte jag upp Katherine, vars kinesiska namn är Kong Liang Xuan, eller kort och gott Xuan. Hon hjälpte mig först av allt att fixa ett kinesiskt nummer, så nu har jag ett sådant om man får för sig att smsa: 0086 15 85 81 48 29 4 så går det alldeles utmärkt!

 

När det väl var klart tog vi en taxi för ynka 19 kronor och mötte upp hennes kompis Liang. Tydligen är kineser lite galna när det kommer till mat, de kan köa i timmar för att få plats på sin favoritrestaurang. Således hade vi cirka 30 minuters kötid att se fram emot, tack vare att Liang hade varit där tidigare och tagit en kölapp åt oss. Jag och Xuan strosade längs västra sjön, och jag måste säga att det var mycket vackert!

 

Väl inne på restaurangen var maten helt suverän! Vi åt och drack tre personer, fyra rätter och efterrätt för 140 yuan, alltså ungefär 47 kronor per person. Knasbilligt, och märk väl, detta var på en av Hangzhous tre mest kända restauranger. Den hette grandma's på engelska och antagligen ungefär samma sak på kinesiska (men det är inte ett ord jag kan, än). Liang var jättetrevlig, och Xuan också, de bjöd in mig till en gitarrfest på lördag eftermiddag. Tydligen brukar de ses ett stort gäng och spela gitarr, sjunga, sjunga kareoke osv. Det är lite så man festar här, enligt Xuan. De har inga stora studentfester.



När kvällen var slut hjälpte Xuan mig med taxi och 20 kronor senare var jag hemma. Nyckeln till mitt rum slutade fungera tidigare idag, tydligen gör dem det om man inte betalat hyran (hoppsan) så det ska jag se till att fixa i morgon. 3600 för tre månader är bara småpotatis, men bankomaten lät mig inte ta ut mer än 3000 och man måste betala i kontanter.

 

Man känner sig lite som Joakim von Anka när man går till bankomaten och tar ut så mycket pengar. Den största sedeln här är 100 yuan, vilket motsvarar ungefär lika mycket i kronor. Så där står jag alltså med 25 stycken sedlar i min hand. Lyckligtvis var det en sådan bankomat som man går in i och ingen kan komma in och störa när man uträttar sina ärenden, men likväl kändes det lite halvknasigt att slänga ner en stor bunt sedlar i väskan. Lite som monopol.

 

Sedan jag kom hem har jag läst lite, dödat en enorm insekt som bodde i duschen med sopkvasten, läst lite i min bok och kommunicerat med varierande framgång med min rummis. Nu ligger jag här på min säng och lyssnar till ljudet av varmvattenberedaren som låter. Den är ledsen när den måste användas, så därför måste vi stänga av den varje gång vi duschat, och ändå protesterar den högljutt när vi använt den. Det brukar sluta efter en stund, men vi ska prata med korridorstanten i morgon eftersom vår toa är lite opålitlig den med. Men nu är det läggdags, i morgon blir det kursregistrering, woop woop! 

 

Tack och hej! 

//Amanda - rik som ett troll


Söndag i Hangzhou

Hallå bloggen, 
 
Nu sitter jag på ett internetcafé mitt emot campus. Jag är inte den enda utbytesstudenten som sitter här med min dator, vilket är skönt att veta. 
 
I dag har jag försökt vara lite produktiv, jag gick genom campus i morse för att orientera mig lite. Det gick helt OK, jag hittade till huvudingången, här kommer några bilder
 
Huvudingången till mitt campus
 
Precis innanför huvudingången står denne man och vakar över oss. 
 
 
och såhär ser det ut på campus. 
 
 
Så, efter att ha strosat omkring och försökt lära mig hitta på det enorma universitetsområdet tog jag mig till Wallmart där jag blivit tipsad om billig mat och andra billiga saker. Efter att ha gått fel ett par gånger hittade jag slutligen rätt och klev aningens överhettad in i luftkonditionerad miljö. Drygt en timme senare klev jag ut i solen igen med en fullastad påse och min väska. 
 
Väl hemma på rummet packade jag upp det jag inte kunnat packa upp tidigare pga brist på galgar (dvs jag hade inga). Sedan gick jag hit, och här har jag suttit sedan dess. Vid fem ska jag träffa min kinesiska buddy och äta middag med henne. Jag tänker även passa på att bombardera henne med frågor eftersom det fortfarande är en del oklarheter såsom hur man fixar internet och vart jag ska ta vägen imorrn. 
 
Så nu ska jag strax gå iväg och möta Katherine (måste ta reda på hennes kinesiska namn)
 
Vi hörs!
// Amanda på språng
 

Framme!

Lite drygt 26 timmar efter att jag lämnade Bastuholmsvägen ligger jag nu på min säng i mitt rum på campus. Men låt oss inte gå händelserna i förväg. Resan vidare från Istanbul gick bra, trots att planet lyfte en halvtimme senare än planerat. Väl uppe i luften hände egentligen inte speciellt mycket, vi fick mat, jag sov största delen av flygningen och med 1,5 timmar kvar till Shanghai väcktes jag av att jag nästan missat frukosten. Lyckligtvis fick jag frukost ändå, hipp hurra!

 

Framme i Shanghai tog det rätt lång tid att få min väska, men tillslut fick jag den och började leta skyltar med texten ”buss” på. Återigen hade jag tur och sprang på en tavla där det stod om bussen mot Hangzhou, och följde således skyltarna mot ”long distance bus”. I hissen på väg nedåt frågade jag en man om han visste vilken våning bussen mot Hangzhou gick. Det visste han inte, men han skulle också dit, så jag tog rygg på honom, hamnade i ett hav av kineser och lät honom köpa min biljett. Vi fick vänta i strax över en timme, och min nye vän berättade att han jobbar som professor på mitt campus och att han precis tillbringat ett år i Cambridge. Medan vi väntade köpte han några kex som han delade med sig av med orden ”it will be too late when we arrive in Hangzhou, so we must eat now”. Trevligt! Senare bjöd jag igen när jag köpte vatten åt oss båda.

 

Väl inne i bussen var det väldigt svårt att hålla ögonen öppna, trots den kinesiska actionfilm som spelades på högsta volym i bussen. Strax under tre timmar senare var vi framme, min nya vän hjälpte mig in i en taxi och jag visade honom min lapp där det stod med kinesiska tecken vart jag skulle möte Faith, eller Fang Fang, som hon heter.

 

Resan gick bra, 15 kronor kostade det, och fem minuter kom Fang. Utan henne hade jag varit lost, hon skötte all kommunikation med damen bakom disken, som inte verkade kunna ett ord engelska. Men 400 kronor fattigare och två passerkort senare hamnade jag uppe på mitt rum där jag möttes av min koreanska rummis och hennes vän som ska sova över här inatt. De verkar båda jättesnälla, är födda -93 och pratar helt ok engelska, men så småningom kommer vi nog gå över till kinesiska. Vi försökte förut, men jag förstår ju ingenting! Herregud, jag hoppas jag blir bättre på det snart!

 

Rummet är litet, men vi har en tv, en telefon och bäst av allt: en balkong! Köket som vi verkar dela med hur många som helst, verkar inte användas alltför mycket och alla måste ta med sig egna tallrikar och bestick, så jag har en känsla av att jag inte kommer vara där speciellt mycket, utom möjligtvis på morgonen.

 

Vi har ett eget badrum. Tyvärr strejkade toan förut, men vår våningstant kom och fixade den så nu låter det inte längre.

 

Här kommer även lite bilder, som ni ser är det öerhört kalt på mina väggar, så när jag har min adress får ni hemskt gärna skicka bilder, affischer, vadsomhelst att täcka väggarna med!

 

 

 

Ovan: rummet, det gemensamma köket och badrummet

Nedan: Utsikten från vår balkong





 

När jag skriver detta är klcoan 23.50 kinesisk tid, vi är 6 timmar före er, men när jag publicerar det är det förmodligen imorrn och jag sitter på något café med internetuppkoppling eftersom jag inte har tillgång till internet i rummet än.

 

Puss och kram!

Amanda med jetlag. 


RSS 2.0