Klänningar!

Hej bloggen!
Idag har jag varit produktiv. Eller i alla fall litegrann. Jag tog sovmorgon och sedan åkte jag buss till ett ställe där de säljer skräddarsydda klänningar. Mycket stolt över att jag lyckades ta mig dit alldeles själv. Det var trots allt ett bussbyte, endast kinesiska och 45 minuter bort. Men jag klarade det, hittade dit enligt min kinesiska väns kinesiska vägbeskriving och var mäkta stolt över mig själv. Väl där visade det sig att min vän var lite försenad så jag åt lite dumplings, läste min bok och väntade på henne. När hon kom gick vi tillsammans in i massor av olika affärer innan jag bestämde mig för två modeller som jag ville ha och så kommunicerade vi fram det tillsammans. Mycket bra! Om cirka tre veckor blir de klara, wihoooo! Då kommer bilder också =)
 
Väl tillbaka på campus insåg jag att mitt internet gått ut (trots att det inte ens är den 31a än) och försökte framgångslöst fylla på det. Företaget som jag köper internet av existerar inte längre, så när jag kom till deras kontor på campus för att ge dem pengar sa de att jag inte kunde ha dem som internetleverantör längre. Besviket gick jag därifrån och frågade damen i vår reception. Hon var inte speciellt hjälpsam men tillslut hänvisade hon mig till biblioteket varpå jag traskade dit. Där hade de såklart stängt (mycket okinesiskt av dem), så nu är jag internetlös fram tills på onsdag eftersom jag åker till Shanghai imorrn bitti och inte kommer tillbaka förrän på tisdag kväll. Nåväl, finns ingenting att göra åt saken, sitter på Peet's nu och har precis avnjutut en kaffe i Maggies trevliga sällskap, fint!
 
Här kommer en bild från snöleken som hände efter middagen igår!

Puss!

Snö i Hangzhou

Hej bloggen!
Idag när vi satt på sista lektionen för dagen (ja, vi hade lektioner idag trots att det är lördag eftersom vi är lediga på måndag. Kinesisk logik.) får jag ett sms där det står "just got home and trying to heat up again after all the snow". Eftersom vi tittade på film sista lektionen var alla gardiner fördragna så vi såg inte ut. När jag läser detta gluttar jag lite på gardinen och mycket riktigt så snöar det ymnigt med blasksnö. Jag vänder mig då om till min australiensiska bänkgranne och viskar: "det snöar", varpå hon först inte tror mig, kollar ut, rycker till sig sin väska och SPRINGER ut ur klassrummet. När vi andra kommer ut står hon ute i snön, gråter av lycka och vet inte riktigt var hon ska ta vägen. Till saken hör att hon aldrig sett snö förut. Dagens finaste händelse.

Annars är allt fint, det är lite halvkallt och kändes rätt trist att gå i skolan mellan 13 och 16.10 på en lördag, men vad kan man göra? Igår var en bra dag! Efter skolan åt vi lunch och sedan gick vi iväg och köpte tågbiletter till nyårsaftonens äventyr. Nästan alla jag känner ska vara i Shanghai över nyår så vi tog det säkra före det osäkra och köpte biljetter i förhand. När det väl var avklarat gick jag och Amelia till gymmet. 
På kvällen hade skolan nyårsfest för oss. Det innebar att de hade bokat kafeterian i grannhuset och bjöd på gratis mat. Det var helt otroligt mycket folk och god mat. Gratis är gott som man säger!

Senare på kvällen gick jag, Amelia och Matt till Kat's rum och tittade på West side story och drack varm choklad. Mycket mysigt!!

Nu ska jag strax iväg och äta middag och sen vår vi se vad som händer. Jag och Amelia ska förmodligen till gymmet igen. Det gäller att utnyttja medlemsskapet till max, vi har varit lite halvdåliga på att gå på sista tiden (även om jag faktiskt var där en gång förra veckan), så nu ska det bli bättring sista tiden!

 
En bild på snöslasket idag. Lite konstigt att det växer palmer när det är sånahär vintrar...
 
Puss!

Tillbaka till vardagen

Hej bloggen!
 
Nu är julen över och det är tillbaka till vardagen igen. Det gör mig faktiskt ingenting, julen här var mysig, absolut, men det går inte att förneka att jag hellre varit hemma än här. Men så är det bara och det är helt okej. Som jag skrev så var det ändå mysigt och hemlängtan var verkligen inte så farlig som jag fruktat. Nu är den borta vilket är jätteskönt och livet leker igen!
 
Jag kom precis tillbaka från Peet's där jag drack kaffe och pratade med en kinesisk kompis. Hon är helt fantastisk. Hon är väldigt öppen, jämfört med andra kineser jag träffat, så det känns som att man kan prata om vad som helst med henne vilket är kul. Hon lovade mig att hjälpa mig att sy upp balklänningar här, så till helgen kanske det blir av! Jag hoppas det, ska verkligen ta tillfället i akt nu eftersom det är så otroligt billigt här jämfört med hemma, plus att jag ju faktiskt använder dem relativt flitigt =)
 
Annars har jag varit i skolan idag vilket var som vanligt förutom att halva klassen typ slutat komma på lektionerna, så vi var 7 personer (av 22) när vi började idag. Sen kom typ 5 stycken indroppande 15 minuter in på lektionen. Men fortfarande, 12 av 22 är lite halvdåligt. Efter skolan träffade jag Matt, som bestämt sig för att strunta i slutproven och åka till Australien i stället. Både hans mamma och bror är där just nu (de är irländare) och brorsan kunde tack vare någon kontakt fixa fram en enkel resa Shanghai - Sidney för 1000 pengar. Lite svårt att tacka nej med tanke på att han bara är här för sin egen skull och således inte behöver skriva slutproven. Den lyllosen. Nåväl, vi fikade lite innan jag skypade med Jennifer. Det var fint!
 
Nu ska jag snart sova, men innan jag gör det måste jag bara berätta om korridorstanterna. Som jag säkert skrivit förut bor det minst en liten tant på varje våning i vårt hus. De håller ordning, städar köken och korridorerna, ser till att alla mår bra, kollar att ingen har otillåtna saker på rummen (såsom plattänger, elektriska filtar etc) och är allmänt behjälpliga om man stöter på problem. Ingen av dem pratar engelska, men de är alla väldigt gulliga. På senaste tiden har de haft massa dansande för sig och i går när jag stod och väntade på några kompisar var de utanför vår byggnad och dansade med röda band. Vi förstod inte riktgt varför, men det var intressant. Jag fotade:
 
 
På juldagen var jag, Malin, Oskar, Filip och Maggie hemma hos Jacob igen på restfest, dvs vi åt upp resterna från julaftonsmiddagen och chillade. Det var väldigt mysigt! Vi passerade ett köpcentrum på vägen dit och insåg att Kina har lite att lära när det kommer till reklam:

 
Sample text? Och dessutom suddigt... inte riktigt bra va. Det roliga var att denna fanns att se överallt i hela köpcentret, som är ett av de mer exklusiva i Hangzhou. Här ligger alla västerländska affärer såsom Esprit, Adidas, H&M, Nike osv.
 
 
Nu ska jag krypa ner i sängen. Puss och kram!
 

God jul!

Hej bloggen!
 
Igår var det som bekant julafton, så taskig uppdatering på grund av förklarliga skäl. Dagen började på morgonen (logiskt och bra) med att jag efter frukost började koka tomtegröt. Jag hittade en kinesisk variant på grötris som funkade alldeles utmärkt, och typ 1,5 timme senare hade jag julgröt som inte bränt fast också, fantastiskt! Medan jag väntade på att den skulle puttra klart mortlade jag kanel. Här tror man nämligen inte på färdigmalen kanel, utan mal tydligen själv. Så när jag gjorde kanelbullar stod jag också och mortlade i hundra år. Men, vad göra? Det tog sin tid men tillslut hade jag både gröt och kanel som nästan var finmalen.
 
Därpå fixade jag iordning allt jag skulle ha med mig, dvs glögg, pepparkakor, russin, mandel, aladdinask, västerbottenost, pyramidbröd, smör, mjölk socker, grötkastrull och julklappar. Tack pappa för alla svenska julgrejer! Jag, FIlip och Jacob gick till Walmart för att plocka upp de sista sakerna innan vi åkte till Jacobs lägenhet som han delar med två andra svenskar. De har dock inga föreläsningar längre så de bestämde sig för att åka till Laos i stället. Nåväl, väl framme hos honom började julstöket till julmusik, mycket festligt!
 
Vi åt gröten som en paus i allt stök, sen drack vi glögg och åt pepparkakor och lussebullar innan vi fortsatte att stöka. Någonstans innan allt var helt klart pratade jag med familjen i Näsland och sedan åt vi en riktig dundermiddag som faktiskt innehöll både skinka och köttbullar. Dock hade vi ingen sill, lax eller prinskorv men, man kan ju inte få allt!
 
Efter middagen drack vi mer glögg, försökte äta mer, öppnade aladdinasken, pratade, spelade ett spel och bara mös. Jag skajpade även Näslandet en gång till och öppnade min julklapp från Camilla, Jonas Gardells bok torka aldrig tårar utan handskar. Ser fram emot att läsa den!
 
Alla vi som var där, dvs jag, Malin; Oskar, Jacob, Filip och Jacobs kinesiska kompis Lilly, hade köpt med oss en varsin julklapp för 40 pengar som vi la i en hög och sedan fick vi varsin. Jag fick ett par supermysiga tofflor!!
 
Så, det var gårdagen, en riktigt mysig julafton, om än i brist på traditioner. Jag måste säga att det var tio tusen gånger värre kvällen innan. Inte för att jag bävade inför morgondagen, utan snarare för att jag var ensam och tänkite på vad alla hemma höll på med. Hu. MEN det gick bra och julaftonen var mysig.
 
Idag har jag varit i skolan. Vi var 5 personer på grammatiken och 7 på läsningen. Av 22. Vi tittade på film på en av lektionerna så det var inte så farligt! I eftermiddag/kväll ska vi hem till Jacob igen och mysa med resterna från gårdagen och eventuellt lite ny mat också. Vi får se vad som händer. Det är ju i alla fall jul!
 
Här kommer lite bilder från gårdagen,
puss!
 
              
 
              

              

Lussebullar!

Hej bloggen!
 
Efter en fin sovmorgon gick jag upp till Kat och bakade lussebullar i morse. Det tog sin tid men var mycket mysigt, vi lyssnade på julmusik, kände doften av saffran och fick lite julkänslor vilket var mycket mysigt. Vi kollade även på bilder från när jag var ute på vift senast och avnjöt Kat's scones, mums! Jag provade för övrigt Veggemite för första gången, australiensiskt pålägg som inte var helt dumt.
 
Senare knatade jag ner till Matt (våning 2) och bjöd honom på lussebullar, drack te och pratade om livet innan vi gick iväg och åt pizza. Den var helt fantastiskt god. Med tanke på att det var den första riktiga maten jag åt på hela dagen kanske det inte var så konstigt att jag tyckte den var så god, klockan var ju trots allt närmare åtta när vi slutligen fick vår mat. Men men, så kan det bli ibland!
 
Jag kom precis tillbaka från Walmart där jag inhandlat en julklapp för 40 pengar som jag ska ge till någon i morgon. Vi ska göra hemliga tomten, så det är ännu oklart vem som får min present, det får vi se i morgon!!
 
Nu ska jag titta på ett avsnitt av solsidan innan jag kryper ner i sängen.
 
Puss!
//Amanda
 
 

Dan före dan!

God morgon bloggen!

I morgon är det julafton, och aldrig någonsin har jag väl haft så lite julkänslor i kroppen. Det börjar närma sig litegrann, men fortfarande känns det snarare som 23e november eller kanske till och med 23e oktober här. Nåväl, det ska försöka avhjälpas idag!

Jag ska nämligen låna Kats ugn och baka lussebullar i den. Pappa var så snäll och tog med sig saffran hit (eftersom kineserna inte använder den kryddan så finns den inte att få tag på här). Det ska bli kul! Jag ska bara dricka upp mitt te, klä på mig lite kläder och gå upp till henne. Hon bor på 7e våningen i mitt hus.

I morgon ska de jag ska fira jul med gå i skolan till 11.30. Eftersom jag inte börjar förrän klockan 13 och inte slutar förrän 16.10 så kommer jag inte gå. Hade jag börjat 8 som alla andra så absolut men att gå i skolan till tio över fyra på julafton är jag inte speciellt sugen på. Så medan de är i skolan ska jag laga risgrynsgröt och när alla slutat ska vi tillsammans åka till Jacobs lägenhet och fira tillsammans. Han har pimpat sin lägenhet litegrann och vi är fem personer som ska fira tillsammans. Alla svenskar eftersom alla andra här tycker att julafton bäst firas den 25e. Så vi får se om det blir ytterligare firande den 25e, än så länge är det ingen som har tagit tag i någonting.

Så, det kommer bli annorlunda men det kan bli bra. Tyvärr får vi ingen vit jul som min australiensiska kompis så mycket sett fram emot (föga förvånande, det har knappt varit minusgrader här), men det är ju inte första gången!

Så, nu ska jag klä på mig och baka lite lussebullar.
Puss!
//Amanda

Världens undergång...?

Nu är den den 22a december. Världen gick inte under igår vilket ju var hilma tur! Igår var väldigt kul! Vi gick tillsammans till tepanyaki-restaurangen vid sextiden där vi inväntade Malin och Oskar som kom lite senare. När de väl kommit sjöng vi för Oskar, beställde mat och lät festen börja!
 
Eftersom det var äta och dricka så mycket man ville som gällde så var det vad vi gjorde. Maten var helt fantastisk, drickan riktig (för en gångs skull) och vi hade väldigt kul!
 
Efter maten gick vi till Vineyard där alla som inte kunde komma med på middagen mötte upp oss. Otroligt mycket folk och väldigt härlig partystämmning i luften. Slutligen hamnade vi på Coco Jeff där Oskar blev duschad i champagne till låten "champagne showers". Sen blev det lite drama som jag inte orkar gå in på, så kvällen fick ett ganska abrupt slut. Allt har löst sig nu och alla mår bra vilket ju är huvudsaken! Förutom mot slutet var kvällen riktigt braaa!
 
 
Idag sov jag hur länge som helst, och har inte gjort speciellt många knop. Jag och Matt gick och åt tillsammans, sen var vi hos mig och drack te, åt pepparkakor och lyssnade på julmusik, mycket mysigt! Nu ska jag skypa med Jennifer (som är hemma i Sverige igen över jul) och sen ska jag till Walmart och handla ingredienser till morgondagens lussebullsbak. Mums!
 
Ming Xing kom förbi förut och lämnade av lite hemmagjorda dumplings som hon hade gjort åt sin kompis som kom hem efter en två månader lång vistelse i USA idag. Hon är så himla fin den tjejen! Vad som alltid ger mig lite av en kick är att hon är kines och att jag nästan uteslutande pratar kinesiska med henne! 
 
Så, nu är det dags att skypa, puss på er!
 

Oskars födelsedag

Hej bloggen!
 
Idag är det Oskars födelsedag. Det är han som är tillsammans med Malin, de båda pluggar civilingeniör i Uppsala, mycket snälla människor. Och idag fyller som sagt Oskar 25 år. Det ska vi fira med pompa och ståt! Oskar vet ingenting om vad vi har planerat, men det kommer bli helt fantastiskt tror jag!
 
Vi är ett stort gäng som ska gå på Tepanyaki tillsammans, dvs japansk mat, man är stora sällskap och har en kock vid bordet. Jag har aldrig varit förut så jag vet inte riktigt hur det går till, men man får äta och dricka hur mycket man vill och det ska vara jättegott och kul, så jag ser verkligen fram emot det!
 
Dagens roligaste var när vi kom tillbaka till min byggnad efter lunch och jag drog med mig lite folk in i lobbyn för att visa de otroligt kitchiga dekorationerna. De var ännu värre än de var igår, inte nog med att det är två plastjulgranar som blinkar hysteriskt, det finns även en plastjultomte som spelar saxofon om man trycker på en knapp. Han är dessutom i mänsklig storlek. Helt hysteriskt och väldigt kul!
 
Annars har jag inte gjort så mycket idag, nu sitter jag här med en kopp te och ska se ett par avsnitt av julkalendern innan jag gör mig iordning inför kvällens strapatser! I morgon ska jag baka lussebullar i Kat's ugn!
 
Puss och kram!
 
Ps, förlåt för den kassa bildkvalitéten, bilden kommer från min ipod eftersom jag inte hade kameran med mig!

Dan före dan före dan före dopparedagen

Hallå bloggen!
Idag har varit en riktigt bra dag! Jag kan inte sätta fingret på varför, men den var väldigt bra!. Jag hade sovmorgon till 10 i morse, så jag såg 4 avsnitt av greveholm som jag missat eftersom datorn var på lagning, sen gick jag i skolan, tog klassfoto, skypade med Josefine, fikade med Maggie samtidigt som jag lärde henne lite svenska. Det verkar som att folk vill lära sig vårt språk, av någon outgrundlig anledning. Inte mig emot, det är kul att hjälpa till!
 
Jag och Matt gick och åt middag innan jag cyklade iväg till gymmet och nu är jag hemma igen. Har precis sett ännu ett avsnitt av Greveholm, mycket mysigt =)
 
Igår var mer eller mindre en annan vanlig dag här.
 
Här kommer lite bilder från i tisdags när vi var och julhandlade, jag Matt, Amelia och Kat!
 
        Min klass, eller de som kom till lektionen idag i alla fall.
              
 
Roliga glasögon!
 
//Amanda

Xi'an del 3

I måndags vaknade vi, tog oss gott om tid till att packa våra väskor och checka ut från hotellet. Sedan gick jag och Alix ut på presentjakt. Den blev rätt fruktlös för min del, hittade bara presenter till mig själv (som jag köpte), så nu är jag stolt ägare av en propagandaaffish som ska pryda min vägg i Uppsala, mycket stiligt!
 
Efter att ha hittat mer eller mindre det vi letade efter åkte vi iväg för att kolla på en pagoda som heter Big white goose pagoda. Efter mycket om och men hittade vi slutligen fram till stället där vi även mötte Anders. Vi strosade omkring i området omkring pagodan, fascinerades över detaljriketen i allt som fanns där innan vi kände oss nöjda, åkte tillbaka till hostelet, åt någon slags lunch/middag, hämtade upp våra väskor, sa hejdå till Anders och åkte iväg till flygplatsen.
 
Resan hem gick bra och vid halv ett kom jag tillbaka till mitt rum där jag kraschlandade i sängen, mycket nöjd efter en fantastisk resa!
 
Bild från stället vi åt middag på dagen innan.
             
Chinglish, mycket underhållande.
 
 

Xi'an del 2

Hej igen bloggen!
 
Andra dagen i Xi'an hängde vi med Anders igen. Efter att ha vaknat och klätt på oss gick vi ut för att möta dagen. En kinesisk wrap på gatan senare var vi redo på riktigt och begav oss av mot södra porten. Xi'an är en av få städer i Kina som fortfarande har en intakt stadsmur som inringar hela stadskärnan. På denna mur kan man gå och cykla, vilket var vad vi hade planerat för dagen.
 
Vi hamnade till slut uppe på muren som var bredare än en medelbred gata i Sverige, och nästan helt öde. Det var fint. Vi fick en bra överblick över hur stort Xi'an var på den tiden då det var huvudstad (typ 700 e.Kr). Enligt Lonely Planet ca 16 gånger så stort som området innanför stadsmurarna. Imponerande.
 
När vi gått klart på muren hamnade vi i de muslimska kvarteren igen där vi besökte den berömda moskén. Det är Kinas största moské och var en salig blandning av kinesisk och muslimsk kultur. Riktigt coolt!
 
Därefter åt vi lite regionala specialiteter som var en särskild typ av dumplings innan vi strosade vidare i de muslimska kvarteren mot ett museum som visade upp den kinesiska motsvarigheten till runstenar. Väldigt gamla stenar med inkarvade tecken i med andra ord. RIktigt häftigt var det, vissa av stenarna var sisådär 2000 år gamla, och det häftiga var att vi nästan kunde läsa vad som stod. Hade jag kunnat fler tecken hade jag kunnat förstå vad som stod. På stenarna var det inkarvat bland annat alla Konfucius texter, men även levnadsberättelser och målningar. Det var svårt att fota och fånga på bild stämmningen som rådde på stället, men jag kan säga att för en student som läser kinesiska var det en imponerande ställe! Det fick oss även att inse hur fruktansvärt länge Kina har varit en civilisation.
 
Efter detta var det kallt, mörkt och sent så vi bestämde oss för att gå tillbaka till hostelet, värma upp oss, dricka dagens drink och sedan gå till ett annat hostel som låg i före detta kommunisthögkvarteren för att äta middag. Sagt och gjort. Stället var riktigt gammalt och mysigt och vi träffade på en trevlig kinesisk backpacker som skulle resa runt i Kina i tre månader. Maten var god och mätta och belåtna gick vi därifrån för att krypa ner i våra varma sängar!
 
 
 

            
 
Det som avslöjade att stället var en moské och inte ett buddhistiskt tempel.
Minareten, maskerad till en pagoda.
 
Det var allt för Xi'an del 2!
//Amanda
 

 
 
 
 
 
 
 
 

Tillbaka!

Hej Bloggen!
 
Inte bara är jag tillbaka från Xi'an, jag är även tillbaka på bloggen. Som jag skrev så funderade jag på att lämna in datorn. Det slutade med att jag samma dag som jag skrev det inlägget åkte iväg på upptäcksfärd i Hangzhou med Amelia. Vi cyklade då förbi en enorm elektronikmarknad där jag lämnade in datorn. Nu har den ett nytt tangentbord, LGs officiella, men åäö-knapparna är inte svenska, men det funkar, jag vet ju var de sitter och tangentbordet funkar som det ska igen vilket är helt fantastiskt!
 
Så, hur var Xi'an då? Förutom fantastiskt alltså? Jo, det var väldigt bra! Vi klev av planet i fredags kväll förberedda på att frysa ihjäl. Det visade det sig dock att kylan i Xi'an inte är densamma som i Hangzhou utan mer lik den svenska kylan. De senaste vveckorna har det varit omkring 5 grader här vilket inte verkar så farligt, men med den luftfuktighet som de har häar så går kylan in under alla lager kläder och stannar där. Helt horribelt. Man går konstant omkring och fryser, trots långkalsonger och tjocka jackor. Även inomhus är det kallt eftersom element är ett okänt koncept och de luftkonditionneringar som finns här visserligen värmer upp luften i rummet, men de jobbar hela tiden emot de enkelglasiga fönstrena och dörrarna som läcker in kyla.
 
Men i fredags blev det helt plötsligt 17-18 grader och sol vilket var helt fantastiskt! Nu är det tillbaka kring 3-5 grader och fuktigt tyvärr... =(
 
Nog om vädret, jag skulle ju skriva om Xi'an. Vi kom av planet, tog oss smärtfritt till vårt centralt belägna hostel och dumpade våra saker innan vi gick ner i allrummet och provade dagens drink för att fira att vi var framme. Klockan var relativt sent så vi satt och pratade ett tag innan vi kröp till kojs.
 
Dagen därpå började med ett besök till Terrakottaarméen. Den ligger strax utanför Xi'an, så 1 timmes bussresa senare kom vi fram till området där den ligger. Det var ett otroligt märkligt ställe, helt öde, massa enorma hus men inga människor. Försäljare som sålde souvenirer i överflöd men inga kunder. Efter att ha gått lite fel hittade vi fram till ingången och gick in. Där blev vi mäkta imponerade av synen som mötte oss. Kort sagt: en armée av terrakotta som är flera tusen år gamal och inte upptäcktes förrän på 70-talet. Vasaskeppet släng dig i väggen. Otroligt häftigt.
 

Märkligt område
 
             
             
              
 
 
Arméen är uppdelad i tre olika rum bilderna ovan kommer från det största av dem med mer än 6000 soldater. Endast ca 2000 har grävts upp och satts ihop igen, de håller fortfarande på att gräva upp nu. De andra rummen var också imponerande, men självklart var det det största som gjorde störst intryck på oss.
 
När vi sett oss mätta på arméen åkte vi tillbaka in till Xi'an, gick omkring i de muslimska kvarteren en stund innan vi bestämte oss för att mellanlanda på hostelet och värma upp oss lite. Tillbaka på hostelet träffade vi en av våra rummisar som vi inte pratat med innan. Vi drack en drink i baren tillsammans med honom, Anders hette han, amerikan med svenskättlingar (han heter Anders Berglund). Sedan gick vi till de muslimska kvarteren och åt middag tillsammans med honom och en annan amerikan som hette Aerien. 
 
 
Fortsättning följer!
 
 

Kanske blir datorlös.

Mitt tangentbord krånglar, jag kan inte skriva stä och dubbel-v utan måste kopiera in dem hela tiden. sjukt irriterande. Jag ska förmodligen lämna in elendet på rengörning idag, eller i alla fall gå dit och fråga om de kan hjälpa mig och för hur mycket. Bara så ni vet att om jag inte uppdaterar på någon dag eller så, då är det för att datorn är på service. 
 
Puss!

92!

Japp, not doctor yet, men snart! 92 på provet som jag skrev igår, hurra!

Ktv och annat kul

Hej bloggen!
Lördagens strapatser var riktigt kul! Vid ett-tiden gick jag och Amelia iväg för att möta Liya, hennes man och deras barn. Väl framme på restaurangen åt vi huuuuur mycket som helst, helt knasigt gott var det. Jag vet att ni blev trötta på matbilder ett tag, men här kommer några i alla fall!
 
Efter en väldigt mättande måltid gick vi till sjön, promenerade bort till den "gamla" delen av Hangzhou, som även är turistdelen av staden. Där gick vi omkring en stund innan vi slutligen åkte hemåt igen. Vi hade tur eftersom det var förhållandevis varmt (typ 12 grader) och solen sken. Mycket bra dag!
 
Väl hemkomna igen hamnade jag och Amelia på mitt rum där vi drack te innan jag gick iväg för att möta upp de jag skulle på Ktv med. Det visade sig att vi fick vip-rummet med eget biljardbord, kareoke, frukt och dryck. Jättekul! Det som var ännu lite roligare var att jag pratade massa kinesiska, bland annat med en jättegullig tjej från Japan som går i min klass men som jag knappt pratat med utanför lektionerna. Kul!
 
söndagen efter lunch gick jag till stammis-cafféet där hela min umgängeskrets (nästan) satt och pluggade. Jag gjorde detsamma eftersom det var prov idag. På kvällen drack jag te och pratade strunt med Amelia =)
 
Idag då? Ja, i skolan var det prov vilket gick helt OK, det var lite många frågor, men det gick nog helt ok. Efter skolan hamnade jag hos Amelia och drack te innan vi åt middag och jag tittade förbi kinesiska hörnan en stund. Nu ska jag snart sova!
 
Puss!!
             
              
             
 
 
             


Hurra för helg!

God morgon bloggen!
 
Igår var jag och klättrade med Amaru, tre koreaner och ett gäng tyskar. Jag kommer verkligen inte ihåg vad de hette, hemskt. Nåväl. Det var jättekul! Det är så knasigt, man tror inte att man blir så trött, men sen när man ger sig på väggen igen inser man att hela kroppen bara skriker NEEJ! Men kul var det!!
 
Innan dess var jag produktiv igen och gick till posten, så nu är 9 vykort på väg till er! =) Jag träffade även kompisar som bara satt och chillade i solen som visade sig. Det var kanske 15 grader i solen, härligt!
 
På kvällen gick vi till Vineyard och åt tillsammans. Efter ett tag kom de allra flesta jag kände och vi bara satt och pratade, mycket bra kväll!
 
Idag ska jag plugga lite (har delprov på måndag), till lunch ska jag träffa en kinesisk kompis och äta pekinganka, mums! Det finns visst en restaurang som serverar det här och som drivs av pekingbor. I kväll ska jag på en social grej som kinesiska hörnan annordnar. De har ett rum på en Ktv, med biljardbord, kareoke, öl, soffor osv. Vi ska dit, hänga, ha kul och prata så mycket kinesiska jag kan, är planen!
 
Nej, nu ska jag plugga!
//Amanda

Torsdag

 Halloj blogggen
 
Idag är det torsdag, och det betyder att det är fredag i morgon! Efter skolan gick jag och hade en riktig långfika med en supersnäll tjej som heter Maggie. Vi satt och pratade jättelänge om allt och ingenting, mycket kul! Efter det åt jag middag, fixade lite saker, sprang in i en kompis och nu sitter jag här. Snart ska jag krypa ner i sängen, min rummis sover redan (och klockan är inte tio än... nåväl).
 
Ingenting mer spännande än så har hänt, men jag kan berätta att min kompis i Hong Kong äntligen svarade på mitt mail, och om allt går som jag vill så åker jag dit från 10-13 januari. Jag håller er uppdaterade!
 
Puss och kram

Finaste rummet på campus!

Hejhej bloggen!
 
Här kommer en bild, som utlovat, på mitt omdekorerade rum! Fina Astrid skickade med två affisher från KP, pappa tog med lite bilder, och så fick jag ett vykort häromdagen från Egypten, mycket trevligt!!
 
Idag har jag varit i skolan, pluggat inför morgondagens diktamen ( vi har minst en sån varje vecka), kollat på julkalendern (som ju är helt fantastisk!) och nu kom jag precis hem från kineshörnan där jag pratat kinesiska nästan uteslutande i två timmar!
 
Nu sitter jag här, klockan är lite efter 10 på kvällen och jag har gjort en stor kopp te, planen är att gå igenom morgonens ord en gång till och sedan se dagens avsnitt av julkalendern.
 
Pusst!
 
//Amanda
 

Oerhört produktiv dag

Hej igen bloggen,
 
idag har varit en såndär dag man gör allt man tänkt göra i evigheter men inte fått ändan ur att göra. Jag gick i skolan som vanligt, betalade mitt internet (man måste gå iväg till en annan byggnad och göra det, och det är lite oklart när det är dags att betala, det bara stängs av och då vet man att det är dags). Jag har gjort mina läxor, varit på en extralektion med min lärare och en elev till, eftersom jag missade tre genomgångar grammatik nrä pappa var här och det var lite halvkomplicerat, så hon erbjöd sig att förklara för oss efter skolan, mycket snällt. Jag har även kollat hur mycket pengar jag har, räknat lite på det och kommit fram till att jag har råd att åka iväg någonstans när slutproven är klara här (innan mitt flyg flyger hem). Dessutom har jag skypat med Camilla, uppdaterat bloggen, mailat massa folk, ätit en lång middag med Sonny och pratat massa strunt. Kolckan är inte ens 23. Mycket bra tycker jag själv.
 
Nu ska jag snart krypa ner i sängen och läsa lite i min bok som pappa tog med sig till mig, Morgon i Jenn heter den, mycket bra bok!
 
Puss och kram!
//Amanda

På jakt efter 20-lappens motiv - Yangshou del 2

Efter frukosten på söndagen begav vi oss av i taxi till Xinping, en liten by ungefär en timmes bilresa från Yangshou. Det var egentligen inte speciellt långt, men eftersom vägen stundtals var förvandlad till lervällning och hade enorma gropar, så tog det sin tid. Till slut kom vi fram och blev avsläppta i hamnen där vi klev ombord på en motordriven bambubåt och började färdas upp längs floden. Detta var inte samma flod som igår, denna var mycket mer turistig, mycket fler båtar och mycket bredare, men landskapet var fortfarande lika fantastiskt och vi häpnade över hur vackert det var.
 
 
 

 
 
Efter ungefär två timmar började vi bli lite kalla, varpå mannen som körde vår båt verkade kunna läsa våra tankar efersom han förelog att vi skulle stanna och äta lunch vilket vi tyckte var en jättebra idée. Vi klev av båten, värmde oss med soppa, te, ris och någon form av pannkaka, mycket gott! Restaurangen låg precis vid floden, otroligt vackert!

Efter lunch gick det snabbt att komma tillbaka till där vi började och vi strosade runt i den lilla mysiga staden. 
 
Vi provade på den lokala specialiteten: ingefärste, hittade ett mysigt café som sålde det, åt pyttesmå mandariner, strosade runt lite till och sedan åkte vi tillbaka till Yangshou där vi gick omkring och kollade i turistaffärer innan vi avslutade kvällen på ett café. 
 
 
 
      
              
             
             
 
 
På måndagen var det dags att åka hem, Orginalplanen var att vakna upp vid 4, kolla på soluppgången och sedan äta frukost och åka hem, men hotellpersonalen avrådde oss från det eftersom vädret skulle bli dåligt. Det var tur eftersom vi vaknade till regn dagen därpå vilket inte är speciellt bra om man vill se en vacker soluppgång. Så i stället åt vi en lång frukost, packade ihop det sista, pratade lite med en israelisk kvinna som kom fram till oss och ville prata, och sedan åkte vi i till flygplatsen. Allt gick som smort och vid femtiden var vi hemma i Hangzhou igen.
 
Puss!
//Amanda

I Peter Pans förtrollade värld

Hej bloggen!
 
Nu är jag tillbaka i Hangzhou efter en helt fantastisk tid i Yangshou. I fredags efter skolan bar det av, en taxiresa, ett tåg, en tunnelbana, ett flyg och två bussresor senare var vi äntligen framme. Totalt tog det oss nästan 12 timmar att komma fram, men oj vad värt det var!! 
 
Eftersom klockan var 1 på natten när vi kom fram gjorde vi ingening annat än att sova på fredagskvällen. Lördagen började med en supergod frukost på hotellet där vi pratade med vår nyvunne australiensiska vän. Han tipsade om att hyra guide och åka ut och cykla längs den mindre av de floder om slingrar sig fram mellan sockertoppsbergen.
 
50 pengar senare hade vi en guide och begav oss av. Det var otroligt vackert, som att cykla i ett sagolandskap! Trots att det regnade lite lätt var humöret på topp eftersom vi var omringade av ett helt fantastiskt landskap. Bergen som omringade oss var jättehöga, men ändå var vägen helt fri från uppförsbackar, och vi cyklade förbi berg efter berg. Otroligt coolt.
 
                 
               
 
När vi cyklat lagom länge kom vi till floden där vi lämnade våra cyklar med guiden och fortsatte längs floden på bambubåtar. Magsikt. Vi var helt ensamma, det var stilla och tyst, bara vi, vattnet och våra två båtguider. Fantatikst. På båten började det regna ordentligt men eftersom vi hade ett paraply om täckte oss gjorde det ingening, färgerna omkring oss blev bara klarare och vi njöt i fulla drag!!
 
    
 
 
 
När vi åkt i lite drygt en timme kom vi fram till vårt mål och fortsatte resan på cykel med vår guide. Vi kom efter ett tag fram till "moon hill", ett berg med ett hål i sig. Mycket fint. Där stannade vi en stund och åt lunch innan vi trampade vidare, nu hemåt. Hela tiden var vi omringade av ett landskap om fick o att utbrsita "åh" väldigt ofta.
 
På kävllen mötte vi upp våra nya australiensika vänner om bodde på hotellet. Vi gick tillsammans och åt mat, tydligen är Yangshou känd för sin "ölfisk", så den provade vi på. Mycket gott!!
 

en

 
Efter maten gick vi runt på stan och förundrades över alla saker man kunde köpa, över mängden folk och över hur knasigt placerad staden låg där helt omringad av höga berg.Vi hamnade slutligen på en myisig liten pub där musiken var så låg att man kunde prata med varandra. Eftersom hotellet låste dörrarna vid 12-tiden gick vi tillbaka tidigt, köpte med oss lite öl och satt och pratade på hotellet i stället. Mys!
 
Fortsättnin följer!
 
//Amanda
 
 
 
 

RSS 2.0