Vad gjorde jag resten av helgen?

Ja, de kan man ju fråga sig. Väl hemma från resan mötte jag upp sonny och Kevin, tillsamman gick vi och åt middag. Därefter gick vi till Vineyard som dagen till ära hade omvänd ladie-night, dvs att alla killar som kom utklädda till tjejer fick gratis drinkar. Riktigt underhållande! Efter ett tag var baren helt full och de allra flesta jag hänger med var där, mycket trevligt!
 
Kvällen fortsatte sedan till en bar där man faktiskt kan höra vad man tänker, föra ett normal samtal, ingen röker inomhus och som har öl starkare än 3%. Rikigt, riktig myigt och precis vad jag kände för. När de andra drog vidare bestämde jag att det var dags att åka hem eftersom hela söndagen skulle dedikeras åt plugg.
 
I söndags pluggade jag mer eller mindre hela dagen, förutom ett litet glapp då jag bokade hotell till pappa som kommer hit och hälsar på den 22a november, hipp hurra!! Eftersom jag hade prov idag var kvällen inte direkt upphetsande, jag och Amelia gick och provade en Georgiansk nyöppnad restaurang som var jättebra!
 
Provet idag då? Jo det gick tusen gånger bättre än förra provet, mer än så vet jag inte, men imorrn får vi se! =)
 
Annars har det mer eller mindre regnat hela dagen idag, första gången vi har såhär trist väder på länge. Hoppas det inte håller i sig! Jag gick även med i ett gym idag, så efter att ha gymmat avnjöt jag en riktigt, rikigt skön bastu-vistelse, härligt!!
 
Nu ska jag snart krypa ner i sängen, här kommer en fantastisk video, den officiella videon för OS 2008. Notera hur blå himlen i Peking är. Det är inte naturligt utan någoning om väderplaneringsbyrån i Peking fixat genom att skjuta upp ett ämne i luften som tvingar molnen att regna.
 
http://www.tudou.com/programs/view/Mg-46Y_uiUQ

Xitang

I fredags bar det av till Xitang, en liten stad ungefär två timmar härifrån, men i samma provins. I denna stad filmades bland annat Mission Impossible 3, vilket var en stor grej för dem. Staden är otroligt vacker med massor av gamla hus och fina kanaler som går genom hela staden.
 
Det var jag, Olivier och Amelia som åkte dit, resan arrangerades av en studentförening, så vi var en stor buss med massor av asiater och så vi tre västerlänningar. Det första som händer när vi kommer på bussen är att vi ska leka en "introduktionslek" som går ut på att man ska hoppa omkring i bussen och prata med alla i tre minuter innan man går vidare till nästa person. Alla instruktioner gavs på kinesiska, så stackars Olivier (som inte kunde någon kinesiska alls innan han kom hit) var helt vilse. Jag måste erkänna att jag inte förstod speciellt mycket jag heller, men när vi väl började leka var det inte så komplicerat. Jag pratade med massor av trevliga kineser och tyckte leken var rätt kul, men helt plötsligt skulle vi inte leka mer så då återgick alla till sina vanliga platser och resan fortsatte som bussresor vanligtvis gör.
 
Väl framme i Xitang fick vi våra hotellrum och sedan gick vi i samlad tropp ner mot huvudgatan. Där tappade jag, Olivier, Amelia och två jättemysiga thailändska killar bort resten av gruppen och strosade omkring själva. Det var otroligt vackert, vi hittade ett utomhusgym som vi lekte en stund i, sköt lite pilbåge och helt plötsligt lyckades vi hitta vår grupp igen. Vi dansade en stund i en bar innan natten slutade i att vi gick tillbaka till hotellet för att sova. Mycket bra kväll!
 
 
 
Amelia och Olivier

       De jättetrevliga thailändska killarna (jag kommer verkligen inte ihåg vad de hette, jättedumt!) 
  
    Mission Impossible 3!
 
 
            .
Robin Hood?
Lek i utomhusgymmet
På puben.
 
Dagen därpå möttes vi vid halv tio, åt frukost och gick sedan för att utforska staden i dagsljus. Lite av nattens magi var borta, och det kryllade av turister, men det var väldigt fint!
 
Tillsammans med våra nya vänner.
Mycket båtar, mycket folk.
Knasiga mängder turistbussar.
  Utanför caféet där vi fikade.
            
Vi blev fotade utanför ett taiwanesiskt hål i väggen. När vi gick sa ägaren sa att bilden han tog skulle hamna ovanför restaurangen nästa år!
 
Så, slutligen, bara för att man inte hör någonting om öarna som Kina och Japan bråkar om så betyder det inte att det inte är ett känsligt ämne. Detta såg vi i Xitang, och liknande finns överallt i hela Kina:
 
Begränsa Japansk handel, prata inte japanska, köp inte japanska saker, ät inte japansk mat,gift dig inte med en japans kvinna osv.osv...

Så. Nu är det dags att krypa ner i sängen, i morgon har jag prov!
Puss och kram!
 

Kareoke!

Eftersom vi inte hade skola i fredags så var torsdagen en riktigt bra dag! När jag var klar med skolan för dagen gick jag ut och sprang en sväng, åt middag och sedan träffades vi på andra våningen (standard) där vi lekte lite lekar och pratade strunt ett tag innan vi (alla 18) gick iväg till en KTV. Där sjöng jag ÄNTLIGEN kareoke för första gången sedan jag kom hit, helt stört kul! Vi var en salig blandning människor, så musiken var mycket varierad, både kinesiskt, koreans, tysk, svensk, engelsk, amerikans osv. Riktigt riktigt kul var det. Efter tre timmars kareokande gick vi vidare till Paramount, en nattklubb där mer eller mindre alla som inte var på kareoken var. Vi dansade och fånade oss. En riktigt lyckad kväll!

Partyfredag, hajklödrag, shoppingsöndag och träningsmåndag.

Hallå där bloggen, det har varit lite smådåligt med uppdateringar här, jag vet, det var inte meningen. det bara blev så. Jag har haft ett par dagar med rätt fullt schema, så här kommer en liten "snabbrepris".
 
Fredagen blev en riktigt bra dag! Efter att ha power-sovit lite begav jag mig ut med Amelia, Damien och Andrei. Vi hamnade på Vineyard där vi åt middag och sedan spontant var med och dansade salsa. Varje fredag kommer det dit en lärare som ger ut gratis lektioner i salsa. Riktigt kul var det!
 
Med salsa i bloden gav vi oss vidare till stället alla skulle till denna kväll, Reggae bar. Där dansade vi rumpan av oss innan allt folk försvann och vi tog oss vidare till Coco Jeff där så småningom alla samlades och dansade tills vi inte orkade längre. Riktigt bra kväll!
 
På lördagen väcktes jag av att Oscar ringde mig vid halv tolv och jag gick iväg för att äta lunch(frukost?) med dem. Senare hajkade jag, Malin och Oscar omkring och hamnade tillslut i Longjin, en teby precis utanför Hangzhou. Otroligt vackert!

Utsikt över Hangzhou.
På väg till Longjin
   
Paus för att avnjuta det lokala teet, Longjin te.
Tefälten
          
 

 
 
 
 
Efter att ha vandrat omkring i fem timmar var vi tillbaka på campus och knashungriga. Vi mötte upp Kevin och Chunk och gick iväg till en jättemysig restaurang som kan ha det bästa köttet jag smakat i Kina, otroligt gott!
 
Mätta rullade vi därifrån och senare möttes vi upp i Malin och Oscars lägenhet som de precis flyttat in i. Huset de bor i är nästan nybyggt, det kan inte vara med än fem år gammalt, men det är ett lysnade exempel på att ibland går det hellre fort än blir bra. Trots att lägenheten var jättefin och lyxig (området är bland de dyraste i Hangzhou, alla lärare säger hela tiden "very good adress, only europeans can afford to live there" och då betalar de typ 3000 i månaden för en etta) så höll den på att gå sönder. Det är sprickor i garderoben, i hallen är det sprickor i väggarna och, ja, den är jätteny men håller ändå på att ramla ihop. Jättemärkligt, men en fin lägenhet!
 
När vi ätit lite nötter, dreglat över alla vackra ställen man borde besöka i Kina gick vi ut för att köpa glass, hamnade på KFC och åt deras glass innan vi gick till Ellen's bar där vi satt och pratade strunt ett tag. Kevin ville senare till Coco Jeff en snabbis, så det slutade med att vi hamnade där, dansade en stund innan vi traskade hemåt.
 
På söndagen träffade jag Malin, Alessa och Alix vid tio på morgonen och tillsammans åkte vi iväg till Hangzhous bästa shoppingställe, det ligger ca 35 minuter bort i taxi, men när fyra personer delar blev det typ 10 kronor var(!). Väl framme var det dags att börja fynda. Det är lättare sagt än gjort eftersom alla XL typ är small här...
 
Efter att ha fått höra "ja ja vi har JÄÄÄTTESTORA storlekar" och sedan upptäcka att deras "enorma" sorlekar fortfarande är för små för mig lite för många gånger var jag redo att ge upp, men då hittade jag äntligen en affär som hade kläder som jag kunde ha! Mycket nöjd åkte jag från marknaden med tre par byxor och en långärmad t-shirt. Nu har jag byxor så att jag klarar vintern, hipp hurra!!

Väl tillbaka på campus åt vi mat och sedan gick jag och Amelia iväg för att kolla på hotell. Hennes mamma kommer hit, och pappa kommer (förmodligen och förhoppningsvis) hit, så vi bestämde oss för att gå runt tillsamamns och titta om vi kunde hitta något bra ställe åt våra kära päron. Efter att ha besökt fem hotell var vi nöjda med dagen och gick tillbaka till campus där vi drog med oss Damien och åt mat. Sedan hängde vi på Amelias rum, myspys var det!
 
Gårdagen var jag i skolan och sedan följde jag med Amelia till det lyxigaste gymmet jag någonsin sett. Hon, Juha och Damien är redan medlemmar, men första gången man provar är gratis, så det gjorde jag igår. Jag var mäkta nöjd och imponerad. Med tanke på hur lyxigt det är så kostar det ingenting, så i morgon ska jag gå med. Pepp!!
 
Annars gjorde jag inte så mycket, jag skypade med Susannah och på kvällen drack jag te och pratade strunt med Amelia.
 
Idag har jag varit på Kung fu (varje tisdag, knaskul!), gjort mina läxor, inhandlat städgrejer (nu ska det baskemig bli rent här!) och varit på english corner. Idag pratade vi politik, på kinesernas initiativ. Mycket intressant. De sa mer eller mindre att de inte upplevde att det spelade någon roll om de röstade (de har ju någon form av "folkvalda") eftersom de inte vet vad de står för, och den person som man kan rösta på kommer bli vald ändå. Spännande.
 
Nu är det dags för sängen!
万安!


 

Bergsbestigning i bäckmörker

Morgonen började 04.30 då jag stapplade ur sängen, slängde på mig kläder och gick ut till min cykel. Klockan 05.00 mötte jag Malin, Oscar och John utanför Wallmart och tillsammans cyklade vi iväg mot bergen. Lagom varma kom vi fram till foten av berget, parkerade våra cyklar och började gå upp för trapporna. En stunds klättrande senare var vi uppe och möttes av ett sovande, någorlunda tyst Hangzhou under oss. Magiskt. Vi slog oss ner på en klippa med bäst utsikt och invväntade soluppgången. Sakta såg vi hur staden vaknade till liv och solen krypa fram. Mycket vackert! Vi stannade där uppe tills solen var helt uppe, åt lite picknick och sedan klättrade vi ner igen och cyklade iväg till ett café där vi åt frukost: tonfiskmacka med latte! Första gången på nästan två månader som jag äter en macka som inte är söt, mums! På lektionerna senare var jag lite trött, men det gick bra ändå och efter lunch tog jag en tupplur så nu är jag redo för kvällens utmaningar igen! Jag kom precis tillbaka efter att ha klättrat upp på kullen bakom skolan med en kinesisk kompis, Ming Xiang. Vi träffades på Mandarin corner härom dagen =) Mycket bra! Här är lite bilder från dagens äventyr!

Höststormar

Nu börjar det bli svalare här. Igår var det 25 grader (standard) men idag vaknade jag och det var nästan kallt. Jeansen åkte på för första gången sedan jag kom hit.
 
Nog om vädret. Igår hade jag Kung Fu. Skolan här erbjuder ett antal olika valbara kurser, som man verkligen inte behöver välja någon av, men man kan om man vill. Jag har bestämt mig för att köra på Kung Fu och Tai Qi (eller skuggboxning). Båda lektionerna leds av samma man, en man i 60-årsåldern som är otrolig smidig och stark. Han pratar inte ett ord engelska, och skriker åt oss på kinesiska. Konstigt nog funkar det. Vi som deltar i hans lektioner håller till på parkeringen utanför skolan och det brukar alltid stå massa folk och titta. Som tur är så är vi rätt många, typ 50 stycken, så vi kan ta skydd av att vi i alla fall är många.
 
Kung Fun är väldigt rolig, vi håller på rätt länge, men tiden bara springer iväg, riktigt kul!
 
Efter att ha tränat skypade jag med Josefine, myspys. Resten av kvällen tillbringade jag mer eller mindre i biblioteket där jag försökte konversera med kineser på engelska, "english corner". Det gick sådär, de jag parade med var inte så sociala, men men.
 
Ikväll är det chinese corner som gäller. Jag är klar med mina läxor, så det är bara att köra, wihoo!
I morgon har vi skriftligt läxförhör (standard) och sedan är det Tai qi.
 
Har inga roliga bilder att lägga upp så istället kommer här vinnaren av "the voice of china". Han sjunger här en låt som heter "Jag älskar dig Kina" 我爱你中国。 Det är verkligen värt att se på!
 
http://v.youku.com/v_show/id_XNDU2NTI5MTMy.html
 
//Amanda

Vad har du gjort i helgen?

Vineyard i fredags var riktigt bra! Hemlagad cheeseburgare med egengjorda pommes frites och chokladmouetårta var precis vad jag behövde, mums!
 
Efter att ha ätit njöt jag och Malin av att det var Ladies night medan killarna vackert fick betala för sina drinkar. Någon timme senare åkte vi till en fransk hemmafest som Oscars klasskompisar hade. Där spelade vi beerpong (jag var otroligt dålig på det), pratade massa strunt och bara tog det lugnt. Framåt midnatt åkte vi vidare till en klubb där vi dansade någon timme innan vi åkte till nästa klubb och dansade natten lång.
 
På väg hem i taxin bestämde sig Juha, en finsk kompis, att han skulle lätta sitt hjärta och berätta alla sina hjärtesorger. Inte speciellt kul eftersom han var knasfull och sa saker han egentligen inte skulle sagt i nyktert tillstånd. Till slut lyckades jag få honom att förstå att han gjorde bäst i att åka tre våningar upp och sova. Sedan stupade jag i säng.
 
På lördagen mötte jag upp lite folk för lunch, gick en promenad på skolområdet och stötte på OS, fast i rätt slumpässiga grenar såsom hopprep och armhävningar. Jag hade jättegärna varit med, men vi visste inte om att det var, så därför var vi inte anmälda. Vi kollade lite på detta och taggade senare inför fyrverkerierna på kvällen. Vid halv sex möttes vi för att äta middag innan fyrverkerierna skulle börja. Tyvärr var restaurangen vi tänkt gå till full och den andra restaurangen vi valde var otroligt långsam och inte speciellt bra. Till slut tog vi take away på rätterna vi inte fått in än (däribland riset, wtf??) och sprang upp på en intilliggande kulle. Vi hann precis upp lagom till att fyrverkerierna började och det var helr klart värt det! Jättevackert, som en korreografi. 
 
Här är lite bilder:
 
 
Chinglish på menyn, vad är egentligen detta?
 
 
Institutionen för datavetenskap på campus.
 
Mini-OS på campusets idrottsanläggning med högtalarsystem, ballonger och massa folk.
 
 
 
Och såhär mycket folk var det ute på gatorna efter att fyrverkerierna var över. Lite som en folkvandring. 
 
Idag har jag varit duktig och gjort mina läxor, sprungit en sväng och hängt med lite kompisar. Nu ska jag krypa ner i sängen, i morgon ska jag (förhoppningsvis) gå med i ett gym. Vi får se om det är bra, jag ska dit och titta i alla fall!
 
God natt!
 
 
 
 

Kinesisk brainfreeze

Satt precis och pluggade och helt plötsligt kändes det som hela världen snurrade av tecken. Då kom jag på att jag suttit utan paus och bara nött tecken i nästan 4 timmar idag. Inte konstigt att man får lite snurr i skallen, så då bestämde jag att nu kan jag tillräckligt mycket för idag! Igår var jag på chinese corner, stället där man träffar massa kineser och övar sin kinesiska. Jag satt i typ två timmar och konverserade med en kinesisk australiensare, mycket bra! Trots att jag såklart gjorde massa misstag och saknade femton miljarder ord för att kunna få fram det jag ville så förstod vi varandra. Kul! Idag har det inte hänt så mycket spännande, jag hade sovmorgon vilket verkligen behövdes, annars har jag varit i skolan, ätit mat och pluggat. Snart ska jag iväg till biblioteket och prata med lite kineser en stund innan det är dags att krypa ner i sängen. I morgon har vi storartade planer. Det finns en restaurang här som heter Vinyard som tydligen ska ha jättebra mat. Jag har inte varit där än, så det ska bli spännande att se om det är så bra där som alla säger. Dessutom har de ladies-night på fredagar vilket innebär gratis drinkar för alla tjejer. Planen är middag där och sedan får vi se vad som händer, kan bli kul! På lördag är det fyrverkerier över sjön och någon kläckte den briljanta idén att klättra upp på en av kullarna som omringar sjön för att avnjuta dessa. Hoppas det blir så! Nu har jag inte speciellt mycket mer att berätta. Jag skulle kunna skryta lite och säga att jag fick en komplimang av min lärare idag: hon sa att min grammatik var mycket bra och berömde mitt uttal, självförtroende-boost!! Adjöss!! //Amanda

Back on track

Idag kände jag för första gången att jag hade koll på läget i klassrummet, riktigt härlig känsla! Vi fick tillbaka våra läxförhör och våra läxor, min med kommentaren: 非常好!Vilket betyder "mycket bra". Riktigt nöjd med mig själv!
 
Igår kväll klättrade vi upp på kullen precis innan solnedgången, det var välidgt vackert, men diset som nästan konstant ligger över denna stad (även kallat avgaser) gjorde det lite halvknepigt att fota.
 
 
Middag åt vi på ett jättebra ställe precis utanför campus. De har bara fem bord och gör de godaste dumplingarna jag ätit sedan jag kom hit, för bara 3 kronor. Mycket värt!
 
På kvällen gick jag och min brittiska vän Sonny till biblioteket för att delta i "english corner". Det var tur att vi kom dig, för det var 13 kineser där och bara 3 amreikaner där när vi kom. Vi delade in oss i grupper och jag satt och pratade i nästan två timmar med två jättetrevliga kinesiska tjejer. De var väldigt öppna och berättade att de inte riktigt visste vart de var på väg någonstans. Ena tjejen, Ginny kallade hon sig på engelska, sa att hon hela sitt liv tänkt att bra betyg var det viktigaste att få, och att hon fått höra att man kan odla ett intresse, så pluggar man någonting tillräckligt mycket så blir man intresserad av det. Nu har hon sin kandidat och har precis påbörjat sin master inom biokemi och hon vet inte vad hon ska göra i framtiden eftersom de inte har någonting arbetslivsrelaterat i sin utbildning. Nyligen fick hon en liten uppfattning om inom  vilken branch hon skulle kunna jobba i framtiden, och hon sa att de inte var någonting som tilltalade henne spreciellt mycket, så hon vet inte riktigt vad hon ska göra
 
Den andra tjejen, som kallade sig Dora, sa att hon inte heller riktigt visste vad hon skulle göra i framtiden, men att hon gärna skulle doktorera. Det vill dock inte hennes föräldrar att hon ska göra, så hon vet inte heller vad hon ska göra.
 
Det var väldigt intressant att prata med dem, på något sätt känns det som att jag förstår Kinas kultur lite bättre varje gång jag diskuterar liknande saker med kineser, även om deras sätt att tänka är så otroligt främmande från allt som jag är van vid.
 
Nåväl. Idag är det pappas födelsedag, så efter mina föreläsningar idag skypade jag med honom. Nu har jag precis skypat med Camilla. Annars har dagen inte varit speciellt spännande. Ikväll är det "chinese corner" så vi ska gå dit och öva vår kinesiska, woop woop!
 
Adjöss!

Plugghäst? Javisst!

Första skoldagarna efter lovet och vi är redan i full gång. Det här med mjukstart är inget koncept man kör med här, men det är väl lika bra att köra på! Igår fick vi tusen miljoner läxor (eller ja, inte riktigt men massor) och eftersom jag slutade skolan kl 16.10 så var det inte mycket mer att göra av dagen än att plugga, plugga, plugga.
 
På kvällen satt jag på Peet's (standard) och där parade jag med EvaStina. Väldigt skönt att bara få prata av sig lite, det har varit mycket nu, men det kändes mycket bättre efter att vi slutat prata.
 
I morse gick jag upp vid halv sju och sprang. Mina amerikanska träningskumpaner har gett upp. Två veckor höll de ut. Jag är lite putt, kunde de inte orkat hålla på lite till? Nåväl, jag ska kolla på gymmen som mina andra kompisar går på och se hur de verkar, annars finns ju alltid löpning!
 
Vid åtta började skolan, 11.30 var jag klar för dagen och nu har jag precis gjort klart mina läxor och ska ut och njuta av solen lite! Det är fortfarande typ 22-25 grader och sol här, jättehärligt! I eftermiddag ska vi klättra upp på kullen och ta bilder på solnedgången, är det tänkt. Mysigt!
 
Puss och kram

Men hallå

Tanken på julafton slog mig våldsamt härom dagen och har känt mig lite lätt nervös inför tanken på en jul utan familj i ett land där man inte firar jul och en dag då man förväntas vara i skolan mellan 13 och 16.10. Nu sitter jag på Peet's. Nackdelen med ett land som inte firar jul är att de inte inser att viss musik bara spelas kring jul. Sedan jag kom hit har de spelat "last christmas" och "silent night". Så nu känns det ännu lite jobbigare. Att det dessutom är söndag och sista dagen på lovet (det enda lov jag kommer ha fram till 25e januari) gör ju inte att jag känner mig bättre. Tack och lov för skype och vänner!

God natt!

Gula bergen - Dag 4

Dagen började vid halv sex då vi klev upp, klädde på oss massa kläder och klev upp. Med tanke på hur hårt underlag vi sov på och hur många som tältade på samma ställe sov jag förvånandsvärt bra. Stackars Olivier hävdade att han aldrig somnade, och de andra verkade inte heller ha sovig mycket, men ja, jag fick ett par timmar i alla fall!
 
Tyvärr regnade det fortfarande lite och ar mulet, så soluppgången var inte riktigt så spektakulär som vi trott den skulle vara, men det var väldigt vackert ändå. När solen var uppe bestämde vi att det var dags att röra på sig, annars skulle vi frysa, så vi packade ihop oss, fräschade upp oss så gått det gick och gick iväg mot en ny del av bergskedjan.
 
             
 
 
 
Avatar?
 
 
När vi såg dessa personer kämpandes upp och ned med mat och förnödenheter förstod vi plötsligt varför priserna blev högre och högre ju högre upp på berget man kom.
 
Nere igen!
 
Väl nere vid foten tog vi bussen tillbaka till byn, åt lunch, packade ihop våra saker (vi hade lämnat lite väskor på busstationen så vi skulle slippa släpa omkring på smutstvätt i onödan) och sedan åkte vi med bussen hem.
 
Som tur var slapp vi den värsta trafiken på väg hem, så drygt tre timmar senare var vi hemma, smutsiga, stinkande, svettiga och väldigt, väldigt nöjda ramlade vi av bussen och tog bussen tillbaka till campus. Kort sagt, en mycket bra resa!!
 
在见!

Gula bergen - Dag 3

Dagen började vid 6-tiden då vi klev upp för att åter bestiga bergen. Vi blev körda till "nine waterfalls" av Mr Chang, och påbörjade en vandring uppåt som han rekommenderat. Det ångrade vi verkligen inte, otroligt vackert, inte alls lika mycket folk som dagen innan och väldigt fridfullt. För första gången sedan jag kom till Kina kunde vi höra tystnaden. Underbart.
 


 
 
 
 
 
När vi klättrat upp för vattenfallsstigen kom vi till liftstationen där vi tog ett ägg upp på toppen. Utsikten var helt makalös, och min kamera gör den tyvärr inte rättvisa men vackert var det! Väl uppe på toppen gick vi omkring massor innan vi slutligen gick till vårt hotell som skulle inhysa oss i tält över natten.
 
             
 
 
 
 
Tälten var uppställda på en asfaltsplan och i varje tält fanns liggunderlag och två täcken. Väl framme vid hotellet började det regna och vi bestämde oss för att hänga lite i hotellobbyn, värma upp oss lite (det var kallt på toppen). Sagt och gjort, vi gick in, drack varm choklad och spelade lite på pianot som stod där. Vid nio bestämde vi oss för att det var läggdags, lobbyn var nästan tom och vi skulle upp tidigt och titta på soluppgången morgonen efter. Det regnade fortfarande så vi kröp in i våra tält, klädde på oss ett par lager kläder och somnade.
 

Gula bergen - Dag 1 o 2

Hejhej bloggen!
Nu är jag tillbaka i civilisationen igen, så här kommer en uppdatering om vad jag haft för mig sedan sist!
 
I onsdags bar det av mot Gula bergen, till staden Tang Kou där vi skulle bo. Eftersom alla reser under denna vecka fastnade vi i en helt knasig trafikskockning och om inte fram förrän fram mot halv fyra. Det blir mörkt här vid sextiden och huvudattraktionen, bergen, är inte bra att gå omkring på i mörker, så första dagen gjorde vi typ ingenting, vi kom fram, checkade in på hotellet och gick omkring lite i staden. Det visade sig ganska snart att denna stad mest bara finns för att det finns turister som ska upp på berget. Alltså var allt mycket dyrt och det var inte speciellt mycket att se där.
 
Dag 2.
Äntligen tog vi oss upp på berget! Vi bestämde att vi inte skulle ta liften utan gå upp. Det var helt fantastiskt. Massor med folk, jättevarmt och otroligt, otroligt vackert! Det tog oss väldigt många timmar att komma upp, men vägen upp bjöd på fantastiskta utsiktsplatser och vi tog paus ofta för att beundra hur fint det var. Titta och njut!
 
 
 
  Militärer på väg upp till bergen.                                                                                                                   
   Första gången vi ser de berömda bergen!
 
         
Vi var inte direkt ensamma på toppen....
         En soptunna?
 
Vi tillbringade hela dagen på berget, vi kom dit vid nio-tiden (efter mycket om och men, men tillslut lyckades vi förstå hur saker och ting fungerade) och kom ner igen precis innan det mörknade, strax före sex. Då tog vi bussen tillbaka till stan, åt middag och sedan gick vi till vårt hotell för att boka tält till sista natten. Vi fick tag på Mr Chang som hjälpte oss, betalade honom för tälten och därefter gick vi och la oss. 

Suzhou

05.30 i morse ringde mitt alarm, på dagens planering stod Suzhou, Kinas venedig och ett av kinesernas favoritresemål. Det tyckte vi kändes passande, såhär på Kinas nationaldag.
 
Frukost på Hangzhous norra busstation.
 
Efter lite drygt tre timmar och fyra trafikolyckor kom vi äntligen fram. Det stod klart ganska snabbt att likheterna mellan Suzhou och Venedig inte var speciellt många, i alla fall inte vid busshållplatsen där vi hamnat. Det var hur mycket folk som helst, mestadels kinesiska turister, och blandat med dessa mängder av försäljare som försökte få en att köpa kartor, guidade turer och svarttaxi. När vi boxat oss runt ett tag lyckades vi slutligen komma fram till att vi skulle ta en buss för att komma ner till Suzhous mest kända och populära turistattraktion: en trädgård/park som anlades 1509 av en kejsare som, när han regerat klart, ville kunna dra sig tillbaka och ta det lugnt i en fin trädgård.
 
 
I väntan på bussen
 
 
Nu kom den, spring!
 
Väl framme ingtog vi någon slags mat och sedan började vi strosa omkring. Först nu såg vi charmen med denna stad:
 
            
På väg mot kejsarens trädgård
 
 
 
            
Där vi verkligen inte var ensamma
 
             
"Strike your best Asian pose!"
 
 
 
Här finns även Kinas största samling bonsaiträd.
 
När vi fått nog av trängseln (för det var helt enormt vad mycket folk det var där!!!) gick vi vidare mot en gata som vi läst skulle vara sevärd. Mycket riktigt, otroligt vackert och mysigt.
 
 
Vi bestämde oss för att åka kinesisk gondol längs kanalen, trots att det var lite av en turistfälla så tyckte vi att det kunde vara kul. Det var helt klart värt alla 38 kronor! 
 
 
När vi var klara med båtandet åt vi middag på en mysig restaurang som vi fått rekommenderad. Där provade vi lite specialiteter för regionen och var inte särskillt imponerade. Men det var inte äckligt och det var billigt, så vi var glada och nöjda ändå =)
 
Efter maten var det helt mörkt ute och vi började gå tillbaka mot bussen. Mycket vackert!
 
 
Nu är jag hemma igen, har precis möblerat om lite och känner mig mycket nöjd med resultatet, nu känns det mer som ett hem och inte ett hotellrum. Det kanske kommer bilder senare. I morgon fyller Teresa år, så det ska vi fira med att åka ut och titta på tefält, äta på god restaurang, sjunga kareoke och sedan får vi se var kvällen slutar. Det kan bli riktigt kul. Nu är det läggdags, god natt!!
 

Klassfest

Så, nu ska ni få höra om gårdagen!
 
Efter skolans slut var började jag googla på hotell i Gula bergen, och efter mycket om och men hittade jag slutligen ett som hade rum för mig och som inte var hutlöst dyrt. Efter att ha bokat det hängde jag en stund med Kat, en australiensisk tjej i min klass som jag bondat med över. Ingen av oss förstår till hundra procent vad som händer på våra lektioner. Det är skönt att veta att jag inte är den enda som är lite vilse i undervisningen. I vilket fall som helst, på tisdag ska vi eventuellt ta oss till en by utanför Hangzhou där de producerar te. Det kan bli kul!
 
Senare försökte jag hitta busscentralen på cykel. Det gick jättedåligt, så jag gav upp och åkte hem för att byta om i stället.
 
På kvällen mötte jag upp min klass och tillsammans åt vi på Grandmas kitchen, hur gott som helst! Efter det hamnade vi på Ellen's bar där de hade ett erbjudande dagen till ära: köp en drink, få en stämpel och sedan får du resten av dina drinkar gratis fram till midnatt. Mycket prisvärt!
 
Efter ett tag åkte vi vidare till S3, och därifrån gick vi till Queens och sedan till G+ innan vi konstaterade att S3 var bäst. När vi kom tillbaka dit var alla där, helt fantastiskt! Vi dansade natten lång, mycket bra!
 
Idag har varit en väldigt spontan dag, jag föjde med Ieva och Alicia på lunch/brunch vid tolv och sedan åkte jag (framgångsrikt denna gång) till busstationen och köpte min biljett till onsdagens äventyr: gula bergen. Stationen var knökfull, det var helt galet. Alla var kineser, alla stirrade på mig och jag var (som vanligt) 20 centimeter längre än de längsta av dem. Med andra ord blev jag bara lite stirrad på. Som tur var lyckades jag låtsas att jag visste precis vart jag skulle och hittade slutligen ett biljettförsäljningsställe. Där stod jag i en kinesisk kö, dvs det var inte en kö utan bara folk som väntade på att tränga sig fram till luckan. Efter 15 minuters väntande tyckte jag att det var min tur och lyckades på ett framgångsrikt sätt ta mig dit och kommunicera fram det jag ville. Mycket nöjd med mig själv cyklade jag därifrån, mötte upp Amelia, Julia och Alix. Tanken var att vi skulle till några teplantage precis utanför Hangzhou, men i stället hamnade vi nere vid västra sjön. Idag är det "månens dag", typ, en nationell högtid då man äter så kallade "månkakor" och firar månen, typ. Alla kineser är lediga en vecka, och eftersom man inte har speciellt mycket lov i Kina så passar alla på att resa vid denna tidpunkt. Ett otroligt populärt resemål är Hangzhou, så det var tokiga mängder turister där, och väldigt, väldigt vackert.
 
Nu har jag precis slutat kolla på "the voice China". Idag var finalen och två jag känner; Olivier och Juha var där. Vi var ett par stycken här som tittade på det tillsammans. Oerhört förvirrande, men tillslut förstod vi vem som vann. Jag kan säga att deras rösträkningssystem var bland det märkligaste jag sett. Spännande var det i alla fall.
 
Nu ska jag snart sova, i morgon ska jag, Alicia, Teresa och Ieva till Suzhou, staden som av kineserna kallas Kinas venedig. Vi får väl se i morgon!
 
Adios!
 


Galen underhållning på S3
 
 
En man som gjorde Qigong utanför ett tempel vid västra sjön.
 
 
 
Tydligen kan man gå på vattnet....?

RSS 2.0