Xi'an del 2

Hej igen bloggen!
 
Andra dagen i Xi'an hängde vi med Anders igen. Efter att ha vaknat och klätt på oss gick vi ut för att möta dagen. En kinesisk wrap på gatan senare var vi redo på riktigt och begav oss av mot södra porten. Xi'an är en av få städer i Kina som fortfarande har en intakt stadsmur som inringar hela stadskärnan. På denna mur kan man gå och cykla, vilket var vad vi hade planerat för dagen.
 
Vi hamnade till slut uppe på muren som var bredare än en medelbred gata i Sverige, och nästan helt öde. Det var fint. Vi fick en bra överblick över hur stort Xi'an var på den tiden då det var huvudstad (typ 700 e.Kr). Enligt Lonely Planet ca 16 gånger så stort som området innanför stadsmurarna. Imponerande.
 
När vi gått klart på muren hamnade vi i de muslimska kvarteren igen där vi besökte den berömda moskén. Det är Kinas största moské och var en salig blandning av kinesisk och muslimsk kultur. Riktigt coolt!
 
Därefter åt vi lite regionala specialiteter som var en särskild typ av dumplings innan vi strosade vidare i de muslimska kvarteren mot ett museum som visade upp den kinesiska motsvarigheten till runstenar. Väldigt gamla stenar med inkarvade tecken i med andra ord. RIktigt häftigt var det, vissa av stenarna var sisådär 2000 år gamla, och det häftiga var att vi nästan kunde läsa vad som stod. Hade jag kunnat fler tecken hade jag kunnat förstå vad som stod. På stenarna var det inkarvat bland annat alla Konfucius texter, men även levnadsberättelser och målningar. Det var svårt att fota och fånga på bild stämmningen som rådde på stället, men jag kan säga att för en student som läser kinesiska var det en imponerande ställe! Det fick oss även att inse hur fruktansvärt länge Kina har varit en civilisation.
 
Efter detta var det kallt, mörkt och sent så vi bestämde oss för att gå tillbaka till hostelet, värma upp oss, dricka dagens drink och sedan gå till ett annat hostel som låg i före detta kommunisthögkvarteren för att äta middag. Sagt och gjort. Stället var riktigt gammalt och mysigt och vi träffade på en trevlig kinesisk backpacker som skulle resa runt i Kina i tre månader. Maten var god och mätta och belåtna gick vi därifrån för att krypa ner i våra varma sängar!
 
 
 

            
 
Det som avslöjade att stället var en moské och inte ett buddhistiskt tempel.
Minareten, maskerad till en pagoda.
 
Det var allt för Xi'an del 2!
//Amanda
 

 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0